IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК ще публикува видеозаписите от броенето на бюлетините

За техническото обезпечаване се очаква решение на Министерския съвет, съобщи председателят на комисията Камелия Нейкова

12:12 | 10.02.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще публикува видеозаписите от броенето на бюлетини във всяка секционна избирателна комисия (СИК), така че да са достъпни за всички. Това заяви председателят на комисията Камелия Нейкова по БНТ. 

ЦИК ще зададе и специални указания към секционните избирателни комисии, така че да се осигури видимост за камерите по времето на броенето на бюлетините.

“Ще се прави видеозапис, който трябва да се предаде в районната избирателна комисия. Оттам той ще бъде предаван в ЦИК и ние ще го публикуваме на мястото, където се осъществява видеонаблюдението, така че ако някой не е успял в реално време да провери процеса на преброяване, да може да го направи във всеки един момент. Ще зададем специални указания как да се работи във времето на преброяване, така че да има видимост, за може да се разчита номера на партията, да не е формално видеонаблюдението“, увери Нейкова.

Тя съобщи, че за техническото обезпечаване се очаква решение на Министерския съвет.

Нейкова подчерта, че работата по организацията на вота на 2 април върви в срок, няма проблем с хартията за машинно гласуване – направен е експеримент, машините работят с новия вид хартия със специална защита, има и уверение от печатницата на БНБ, че ролките ще бъдат доставени навреме.

„Машинната бюлетина няма да включва съдържанието на хартиената, защото, предвид размера ѝ, това би било нечетимо“, посочи председателят на ЦИК. Камелия Нейкова обясни, че на машинната бюлетина ще бъде изписана единствено партията, за която е подаден глас и номерът на преференцията, ако има такава.

По думите ѝ машинната бюлетина ще изглежда със същите реквизити като сегашната разписка, но вероятно ще е малко по-дълга, защото трябва са се сгъне и да ѝ се сложи печат. Шрифтът на посочените партия и преференция ще е по-голям, за да няма проблем с броенето.

Нейкова не очаква проблеми при работата на секционните избирателни комисии и призова да се подходи отговорно: “Ако се присъства на всички обучения, грешките ще се сведат до минимум“, смята тя и напомни, че беше увеличено възнаграждението на членовете на СИК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Един Българин
преди 1 година
То броенето хубаво ама преди броенето защо не публикувате записите? Бойко е достатъчно да сложи втори "Х" на булетините за другите и е новият министър-председател. Малко е странно да разбере човек хора, които гласуват за някой, който непрекъснато се отказва да е депутат :) за какво всъщност гласуват? Против пожари или за да охраняват другаря Живков?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още