IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 15 февруари партиите могат да се регистрират за участие в изборите

Откриването на предизборната кампания е на 3 март, а краят е на 31 март, съобщи ЦИК

16:10 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Крайният срок, в който партии и коалиции ще подават заявления за регистрация за участие в парламентарните избори на 2 април е 17 ч. на 15 февруари. Инициативните комитети ще се регистрират в районните избирателни комисии до 17 ч. на 20 февруари. Регистрацията на кандидатските листи в районните комисии ще се извършват до 17 ч. на 28 февруари.

Това съобщи Централната избирателна комисия, която конкретизира и сроковете за различните дейности, свързани с изборите.

До 5 февруари българските посланици трябва да поискат от приемащите държави разрешение за провеждането на изборите, ако такова се изисква, а още утре Централната избирателна комисия трябва да определи условията и реда за образуване на секциите извън страната, включително реда и организацията за гласуване на българските граждани зад граница.

На 1 март в ЦИК ще се изтегли жребият с поредните номера, под които регистрираните формации ще фигурират в бюлетината.

Откриването на предизборната кампания е на 3 март, а краят и е на 31 март.

Съставите на секционните избирателни комисии ще бъдат назначени не по-късно от 7 март, а тези в чужбина – до 20 март.

На 11 март окончателно ще се определят местата в държавите, в които ще се образуват секциите извън страната и броят на избирателните секции във всяко място. Самите секции се образуват със заповед на ръководителя на посолството или консулството до 14 март.

С решение от днес ЦИК определи 31 многомандатни изборни района за изборите за народни представители на 2 април 2023 г. За броя на депутатите по райони са ползвани данните от последното статистическо преброяване на населението.

София общо ще излъчи четирима депутати повече в следващото Народно събрание – три мандата се добавят в 23-ти многомандатен район, който ще избира общо 19 народни представители и един повече ще има в 24-ти район. По един депутат повече се добавят и във Варна и в Пловдив град. За сметка на това с по един депутат по-малко ще бъдат излъчени от районите Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още