IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът насрочва парламентарните избори на 2 април

Народното събраниие ще бъде разпуснато на 3 февруари

18:16 | 24.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще издаде указ, с който ще разпусне 48-ото Народно събрание на 3 февруари и ще насрочи парламентарни избори на 2 април. Това каза пред медиите държавният глава.

"Отчитайки техническите предизвикателства пред ЦИК, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риск за машинното гласуване, за да може да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да избира - да гласува с машина или с хартия“, посочи президентът.

Румен Радев се надява оставащото време на този парламент да бъде използвано от депутатите, така че да докажат, че борбата с корупцията, Плана за възстановяване и европейската интеграция са реален приоритет, а не само предизборни обещания.

Държавният глава обяви, че в момента не може да коментира дали ще има промени в състава на служебния кабинет.

Така за пети път за последните две години България поема към предсрочни избори.

По-рано днес държавният глава проведе работна среща с представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с готовността за провеждане на предсрочни парламентарни избори. От ЦИК обявиха, че имат готовност да обезпечат избори на 2 април, когато ще има необходимата хартия за машинен вот и тя ще отговаря на изискванията, предложени в закона.

До насрочването на поредния парламентарен вот се стигна, следх като днес от "БСП за България" върнаха на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство, което беше последната възможност за излъчване на кабинет от 48-ото Народно събрание.

Вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство беше върнат неизпълнен от "Продължаваме промяната" на 9 януари 2023 г. Мандатът бе връчен на акад. Николай Денков на 3 януари. Още преди получаването на мандата от "Продължаваме промяната"  заявиха, че ще го върнат изпълнен само ако парламентарно представените политически сили се обединят около приоритетни за страната цели. Това обаче не се случи.

Първият проучвателен мандат за съставяне на правителство бе върнат изпълнен от номинирания от ГЕРБ-СДС за министър-председател проф. Николай Габровски на 12 декември 2022 г., но кандидатурата на Габровски не получи необходимата подкрепа в пленарна зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още