IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгений Кънев: България излъчва негативни сигнали за цялата бизнес и инвестиционна среда

11:30 | 20.01.23 г.

„Можем да сравним инвестициите, които отиват в съседни страни, с тези в България, за да разберем колко сериозен е проблемът и защо всички ни заобикалят“, добави Кънев.

Според него, ако българите за пореден път изберат същото статукво при следващите избори, няма изгледи за промяна преди края на тази година.

Кънев смята, че така България ще загуби още една година, „отново ще циклим със старите приказки, няма да има никаква реформа в нито един сектор“.

Икономистът отбеляза, че страната ни беше добре позиционирана като производител и износител на три от най-важните стоки по време на войната – електроенергия, зърно и оръжия. „Затова годината като цяло приключва добре. Освен това индустрията, въпреки че политически имаше огромен шум през лятото за това, че катастрофираме без руски газ, се справи прекрасно и отбеляза много добри ръстове“, коментира Евгений Кънев.

Има ли дефицит на лидерство в България? Какви ще са икономическите последствия от посланията от Давос, които отчетоха деглобализация и фрактуриране на геополитическата система на блокове от това дали използват повече китайски, европейски или американски технологии? Как ще се отрази на България постепенното отдръпване от китайската икономика от офшоринг към френдшоринг? Как ще изглеждат корпоративните сделки през 2023 г.? Започва ли нов цикъл, който ще дойде с политически и икономически обрати?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още