IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкери и регулатори намериха общ език за криптовалутите в Давос

По думите на председателя на UBS Group AG Колм Келер регулаторите „не обръщат такова внимание, що се отнася до небанковия сектор“

22:28 | 18.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колм Келер в Давос на 18 януари. Снимка: Bloomberg LP
Колм Келер в Давос на 18 януари. Снимка: Bloomberg LP

Регулатори и банкери може невинаги да са на едно мнение, но този път намериха общ език в Давос по въпроса за криптовалутите и регулациите на дигиталния сектор.

В изказване в рамките на панел за предизвикателствата пред банките старши министърът на Сингапур Тарман Шанмугаратнаман и членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Франсоа Вилроа дьо Гало подчертаха нуждата от крипторегулации - позиция, повторена и от председателят на UBS Group AG Колм Келер, пише Bloomberg.

По думите на Келер регулаторите „не обръщат такова внимание, що се отнася до небанковия сектор“.

„Най-голямото предизвикателство днес са не-банките“, отговори Вилроа дьо Гало. „Тук ние изоставаме. По-трудно е, защото това е един много бързо еволюиращ пейзаж“, каза той. „Трябва да побързаме с някои спешни небанкови регулации, започвайки от криптовалутите“, допълни централният банкер.

За Шанмугаратнаман „някои неща са пределно ясни: дали са криптовалути, или традиционни финанси, те трябва да се регулират заради неща като прането на пари“, посочи той. Министърът обаче предупреждава, че регулирането на криптоактивите през лещите на банковия сектор рискува узаконяването на клас активи, който според него е „по същество спекулативен“ и „малко шантав“ – коментар, посрещнат със смях от слушателите на панела.

Сингапур, който се обособи като популярен в Азия криптоцентър, след като Китай ограничи индустрията на своя територия през 2021 г., наблюдава поредица фирми, базирани в града, които сега имат проблеми – от хедж фонда Three Arrows Capital до кредиторите Vauld и Hodlnaut Pte. Това намали апетита за този клас активи и регулаторите са все по-нащрек.

Келер също така засегна и лайтмотив, който стана често срещан сред мениджърите както на традиционните финансови институции, така и на криптокомпаниите. „Търсим регулаторна рамка, която ще ни позволи да осигурим това за нашите клиенти“, каза той, имайки предвид желанието на някои потребители на UBS да инвестират в дигитални монети.

Келер също така изрази бичи възгледи по отношение блокчейн, описвайки технологията като „неудържима“, въпреки че призова за предпазливост около трудностите за гарантиране прилагането на законите и политиките срещу прането на пари и тези от типа „познавай клиентите си“.

Главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър заяви, че е важно да се спре с обсъждането на криптовалутите като нещо „ново и лъскаво“ и вместо това са се насочи вниманието към някои по-належащи съображения.

„Нека се фокусираме върху въпроси, които наистина имат значение за света сега“, каза тя и допълни: „Как ще преминем през бурите, пред които сме изправени в момента?“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 9
julian12
преди 1 година
Давос са една долнопробна, *** тиранична *** дето трябва да бъде изчистена от лицето на земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
andy
преди 1 година
Криптовалутите са трън в Д-тата на правителствата и банките! Как ще наложат дигиталните си валути с които да упражняват пълен контрол над хората, ако последните имат свободна и трудна за манипулация опция?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още