IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП върна неизпълнен третия мандат за правителство

Президентът ще обяви дата за нови избори след консултации с ЦИК

10:11 | 24.01.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"БСП за България" върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

"Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме четири важни задачи за сформирането на правителство, каквито ги обсъдихме с вас – законите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването към Шенген, Бюджет 2023, съдебната реформа. Поканихме всички на разговор и....стана ясно, че няма възможност за сформиране на кабинет", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова при връщането на третия мандат.

Президентът Румен РАдев обяви, че ще обяви дата за нови избори след консултации с ЦИК, които са насрочени за днес следобед.

Това беше последната възможност за излъчване на кабинет от 48-ото Народно събрание. Предстои президентът Румен Радев да обяви дата за предсрочните парламентарни избори и да разпусне 48-ото Народно събрание. Така за пети път за последните две години България поема към предсрочни избори.

„Очакваме и искаме да има правителство в следващия парламент. Твърде много се задълбочи политическата криза, а тя е в основата и на други кризи“, коментира Корнелия Нинова, след като върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

По думите й в рамките на този парламент много неща не са свършени. „Най-важното е приемането на бюджета за 2023 г., през който можехме да овладеем инфлацията, да увеличим доходите на хората и да се преборим поне отчасти с бедността и неравенството”, посочи Нинова.

Според нея ще следващият парламент ще бъде различен.

Нинова очаква трудна предизборна кампания.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще върне третия мандат неизпълнен, след като не успя да събере подкрепа от партиите в парламента на лидерско ниво. На поканата на БСП за лидерска среща във връзка с третия мандат за съставяне на правителство се отзоваха само три парламентарно представени политически сили - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". От "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане" не уважиха срещата.

Вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство беше върнат неизпълнен от "Продължаваме промяната" на 9 януари 2023 г. Мандатът бе връчен на акад. Николай Денков на 3 януари. Още преди получаването на мандата от "Продължаваме промяната"  заявиха, че ще го върнат изпълнен само ако парламентарно представените политически сили се обединят около приоритетни за страната цели. Това обаче не се случи.

Първият проучвателен мандат за съставяне на правителство бе върнат изпълнен от номинирания от ГЕРБ-СДС за министър-председател проф. Николай Габровски на 12 декември 2022 г., но кандидатурата на Габровски не получи необходимата подкрепа в пленарна зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още