IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП ще преговаря с всички партии за правителство с третия мандат

От левицата няма да търсят разделителни линии, а това, което ги обединява

18:08 | 18.01.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

БСП започва разговори за съставяне на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание с всички парламентарно представени партии. С 94 гласа "за" и 4 "против" Националният съвет на БСП даде мандат на ръководството на партията и на парламентарната група да започнат разговори с всички парламентарно представени партии в опит да се състави редовно правителство, обяви на пресконференция лидерът на левицата Корнелия Нинова.

БСП няма да слагат отпред разделителните линии, а ще търсят това, което ги обединява, обяви Нинова. И повтори стъпките, които ще предприемат, като започна с това, че ще поканят лидерите на лидерска среща и ще поставят пет въпроса за обсъждане.

„Първо - има ли политическа воля и желание за съставяне на редовно правителство, или просто се демонстрира само такова, за да се прехвърля отговорността за предсрочни избори. Искаме честен и открит разговор и представяне на обществото на фактите. Ако имаме различия и не можем да се съберем, да ги обявим. Ако можем, да продължим със следващите стъпки. А те са: какви задачи да възложим на това правителство, с какъв срок да бъде, политическо или смесено и формат на взимане на политическите решения в една такава сложна конфигурация, каквато би се очертала. Няма да бавим този процес. Ще го стартираме следващите дни", каза Нинова, цитирана от БНТ.

Според лидера на партията е добро начало, че всички партии са заявили, че са готови да участват в разговори. А по какъв начин ще се проведат - дали двустранно или една обща среща, ще се уточни в разговори с тях. „Нямаме фиксирана дата за лидерски срещи. Не можем да кажем в кой ден ще върнем мандата, но няма да злоупотребяваме с времето“, посочи още тя. И допълни, че БСП нямат кандидат за премиер.

Различното при предишните опити за съставяне на правителство е, че БСП търсят това, което ги обединява. За тях това са поне четири въпроса - бюджетът за 2023 г., общи усилия за приемането на България в Шенген, законите по Плана за възстановяване и устойчивост и ревизията на частта "енергетика" по отношение на централите, както и съдебната реформа.

Втората разлика от предишните опити е, че обръщат "пирамидата на разговорите". Досега се започваше от посредници, експертни и парламентарни групи, а сега БСП искат да започнат от председателския разговор, обясни Нинова.

"Ако там не стане ясно, че имаме съгласие да опитаме за кабинет, просто няма смисъл да продължаваме", заяви тя. И не се ангажира с ден, в който ще върнат мандата.

БСП получи третия мандат за съставяне на правителство преди два дни. „Мислим, че все още има шанс за съставяне на правителство. Трудно ще бъде, но не е невъзможно. Трябва да опитаме“, каза тогава лидерът на левицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още