IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли редовно правителство до местните избори?

Социолозите Добромир Живков и Кольо Колев смятат, че БСП ще използва мандата, за да извлече партийни дивиденти преди вота

10:46 | 16.01.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор

По-скоро отиваме директно към предсрочни избори. Ще имаме половин година без редовно правителство. Перспективата да имаме редовно правителство до местните избори изглежда все по-малко вероятна. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи социологът Добромир  Живков, след като президентът Румен Радев избра да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство на БСП. Това е четвъртият път, в който социалистите получават мандата от държавния глава.

„БСП ще получи предимството за летящ старт в предизборната кампания, ако мандатът не бъде реализиран успешно. Ситуацията е по-скоро патова, но с вероятен изход към предсрочни избори“, заяви Живков.

По думите му субективното усещане за преживяване на кризата е спаднало като градус. „Ако имахме тежка зима, обществото можеше по-лесно да приеме драстични политически компромиси“, допусна той и добави, че ситуацията отива към икономическо и политическо успокояване.

Живков не очаква в следващите две години да имаме правителство със стабилно мнозинство. Социологът допуска, че наесен у нас ще има избори 2 в 1, а през 2024 г. още едни парламентарни избори. Според него контролираният и купен вот също ще се върнат на сцената. „Когато се стигне до подобна ситуацията, в повечето случаи са застрашени малките партии и тези, които все още не са успели да конструират стабилно своя електорат – такива са "Продължаваме промяната" и "Български възход", посочи Живков.

Социологът Кольо Колев определи политическата ситуация с една дума – безнадеждност.

"Беше кристално ясно, че не е възможно да се състави работещо правителство, което да разчита на стабилно мнозинство. Мислех, че президентът ще изиграе друг ход, винаги досега той е давал мандата на третата партия. В случая очаквах, че ще го даде на ДПС. Тогава щеше да настане вой. В тази конфигурация в парламента не може да бъде съставено стабилно правителство", каза той. Според Колев чрез мандата партиите се опитват да покажат колко са диалогични и конструктивни, когато другите са "нефелни, лоши и крадливи". Социологът очаква БСП да използва мандата за същото. "Ще получат една седмица трибуна да обясняват колко са социални и как има грижа за хората и бизнеса. От друга страна им е прехвърлен горещият картоф. Ако тръгнат да формират нещо, ще загубят лице пред собствените си избиратели", смята Колев.

Той също очаква да се стигне до предсрочни парламентарни избори. И добави, че има възможност да се формира коалиция между БСП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход", но всички тези партии ще понесат електорални щети, ако предприемат такъв ход.

Ще получи ли партията "Спаси София" сериозна електорална подкрепа и какви са бъдещите ѝ партньорство? Какво влияние ще окаже глобалната война върху политическите процеси в България?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
И за какво ни е изобщо правителство? И малкото останали тук разбраха, че това не е държава, а населено място, което се управлява отвън и е все едно кой ще представлява местната администрация. Типично състояние на колониално общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Изглежа ,като ,че ли Промяната и Герб нямат добри математици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Класираните участници ще бъдат поканени за преговори по проекта на Рамково споразумение, които ще се проведат в периода 15.12.2022 - 16.01.2023 г. https://bulgargaz.bg/upload/editorfiles/files/05_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8%20%D0%BA%D1%8A%D0%BC%20HH_15_11_2022.docx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 година
По-добре е да няма редовно правителство до местните избори, защото ще е доминирано от герб и дпс, което ще изкриви и местните и следващите парламентарни избори. Достатъчна ни е хартиената бюлетина, която КОРнелия ни "уреди".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още