IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са шансовете за съставяне на кабинет с третия мандат?

Сега е изключително важно да има правителство, смята съпредседателят на "Демократична Бългрия" Христо Иванов

13:55 | 08.01.23 г.
Снимка: Владислава Григорова, БГНЕС
Снимка: Владислава Григорова, БГНЕС

"При когото и да отиде третият мандат, ние бихме се включили в разговори по политики. ... В зависимост от това кой е мандатоносителят и какъв е подходът за конструиране на кабинет - можем да се включим и в други разговори, но има твърде много възможности, за да ги дискутираме сега". Това заяви пред БНР акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната", номиниран за премиер с втория мандат.

"Ако ГЕРБ промени отношението си към корупцията, толерантността към нея, ние сме готови да разговаряме с тях, но до момента не виждаме никакви индикации за това", посочи той.

По думите на Денков, ако има дискусия за политики, на която е поставен и въпросът за промените в законите и за отговорността на главния прокурор.

"ПП ще се включим в тази дискусия, който и да я организира. Съвсем нормално ще е с ГЕРБ да сме на една маса, ако и те участват в тази дискусия. Съвсем различен става разговорът нататък - кой ще управлява, с каква политическа отговорност и какви са гаранциите, че това, което е договорено, ще бъде изпълнено", каза Денков.

Той подчерта, че може да се търси вариант ПП да подкрепи "Демократична България", ако те получат третия мандат. "Но това ще бъде дотолкова, доколкото има шанс да бъдат реализирани полезни неща за България. Тези политики ние сме ги формулирали заедно с тях. Ако те успеят да изградят конструкция, която дава гаранция, че ще се случат нещата, бихме могли да ги подкрепим. Но това в момента е много хипотетично", заяви той.

Според Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“, сега е изключително важно да има правителство. „Трябва да си даваме ясна сметка, че ако сега изпуснем прозореца за влизане в еврозоната, става въпрос дали България ще се вгради и ще седне трайно на масата, на която се вземат най-важните и дългосрочни решения за политиката на ЕС, ако сега не направим това, политическият прозорец ще се затвори и не се знае кога отново ще се отвори. По същия начин стоят нещата и с Шенген, и с Плана за възстановяване", изтъкна Иванов пред БНР.

За да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ, подчерта съпредседателят на "Демократична България". "От ДБ участваме в процеса с мандатите с пълното съзнание, че сега е най-добрият момент да се постигне договорка за минипреход, който да изкара страната от политическата безизходица и корупционното блато“, заяви Иванов.

„Това не зависи от нашата сериозност, защото това е съгласуване между двата лагера, някакъв компромис. ... Те трябва да се съгласят за две неща - да изоставим конфронтационния формат на промени, който разчита, че авангардът на ПП ще вземе цялата власт и ще заличи всички останали от терена, което очевидно не може да се случи. О друга страна не е ясно дали ГЕРБ изобщо е в състояние да разбере, че трябва да бъде решен проблемът с корупцията - не като проблем за един списък с лица, които трябва да бъдат опандизени, а с цел трайно България да изгради ефективни и независими правосъдни и правоохранителни институции, на които може да се има доверие да решават тези въпроси вместо политическата система да се занимава с това. Не е ясно дали ГЕРБ са узрели за това", коментира още Иванов.

Според него България трябва да излезе от състоянието на страна, блокирана в своето развитие от корупция, която създава политическа криза, не ѝ позволява да се интегрира в ЕС и да реши проблемите на сигурността.

"Отивайки на избори, даваме шанс на всякакви популистки възпаления на съзнанията за смяна на политическата система от парламентарна към президентска. ... Има и още един голям риск от отиване на избори сега. Какво ще стане, ако ГЕРБ и ДПС имат достатъчно гласове в следващия парламент, за да формират управление и да блокират всякаква идея за промяна? Ще се окаже, че отивайки на избори, ще сме им подарили страната", добави Иванов.

Ако президентът връчи третия мандат на БСП, той изглежда обречен, каза пред БНР Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

"Ние с БСП, с техен мандат особено, няма да участваме в управление. Ако президентът връчи третия мандат на БСП, това означава категорично, че желае да продължи да управлява служебното правителство и 48-ият парламент да се разпусне", коментира тя.

"Демократична България", "Български възход", "Възраждане" и ДПС са възможни опции за президента, посочи Атанасова. С ДБ сме от едно общо европейско семейство и тук можем да водим разговори за евентуална подкрепа, ако те получат мандата, каза тя и посочи условията на ГЕРБ за това. "При тези разговори ние ще очакваме ДБ да дадат една много ясна оценка - първо за управлението през 8-те месеца на ПП, в което участваха и те, второ - за всички корупционни скандали в България, за скандалите около затварянето на Мариците и ангажимента, който лично е поел Асен Василев, трето - за скандалите с цената на газа и 30% по-скъпия руски газ, който плащахме на посредници, за скандалите около всеки един лев на всеки литър гориво. Нашето трайно разбиране е, че подкрепата не се дава даром. Само че някой се е легитимирал като промяна или като демократична сила и си е закачил на ревера значка с подобен слоган, не означава, че ние бихме подкрепили безрезервно който и да е", каза Атанасова.

Според нея е имало възможност вторият мандат да бъде осъществен. "Ако имаше един ясен, категоричен и добър документ, който да бъде изготвен", посочи тя и припомни, че от ГЕРБ са говорили за такъв веднага след предсрочните избори. Според нея всичко се дължи на политически инатлък и отричане на всичко на ГЕРБ.

Най-логично е президентът да даде третия мандат на ДПС, заяви пред БНР Йордан Цонев от ДПС.

"Към този момент ми прави много неприятно впечатление кои партии се коментират, че могат да получат мандата. Никой не споменава ДПС. Не смятам, че президентът би трябвало да подчинява конституционните си държавнически задължения на лични отношения. Не смятам, че той има някакво лично отношение към ДПС, нито пък ДПС към него. Ако сме имали спорове, те са били принципни“, каза Цонев.

"Неспоменаването на третата партия като евентуален носител на мандата е тежък опит за стигматизиране на ДПС, брутален опит и всички мълчат по тази тема. Не умираме от желание да получим мандата, нито от желание за власт, но питаме защо. Фактът, че не се дискутира името на ДПС е дълбоко обиден", добави Цонев.

Ако получим третия мандат, бихме предложили програмно-експертен кабинет с ясна отговорност на силите, които го подкрепят, категоричен бе депутатът от ДПС. Той посочи главните цели ще бъдат Шенген и еврозоната. Освен това, такъв кабинет ще има задачата да направи качествена съдебна реформа. ДПС ще предложи този модел, който Европа иска от нас, категоричен бе той и добави, че четвъртото, което ще предложат, е в сферата на икономиката и финансите.

Цонев посочи, че ще участват в разговорите за правителство, дори и да не получат мандата. "Искаме възстановяване на диалога. Няма да откажем диалог на никой. Имаме едно условие - да не ни поставят разговорите под условие".

Според него ако сега се направи кабинет, вероятно той ще има временен характер и няма да може решава стратегически въпроси. "Още по-малко обаче стратегически въпроси могат да се решават от служебен кабинет. Още по-малко стратегически въпроси могат да се решават в условия на перманентна политическа криза", добави Цонев.

Коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП би била много добра преди войната в Украйна, категоричен бе той и добави: "Но след като започна войната в Украйна, след като се изостри тази геополитическа криза, смятам, че такава коалиция няма да има никаква стабилност, когато парламентът и правителството ще трябва да вземат решения по отношение на партньорите ни от НАТО и ЕС".

„Сега е ключов момент за отговорност пред държавата и съставяне на правителство с третия мандат, при когото и да отиде той“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

„Ако президентът връчи третия мандат на нас, ние веднага ще свикаме нашия Национален съвет, ще обсъдим всички варианти, ще излезем и ще ги обявим. Трябва да решим с кои партии да разговаряме. Според мен първо трябва да поканим лидерите на партиите – да говорим имаме ли желание да правим правителство или просто някаква имитация, за да не се понесе вината за предстоящите избори от някои от партиите. Ако лидерите декларират готовност за разговори, втората стъпка е да се свикат екипите по една програма за управление, на която да се сложи срок и задачи“, каза още Нинова. 

Тя посочи, че левицата не иска да предпоставя условия, които знае, че предварително могат да обрекат един такъв разговор, както е станало с втория мандат на „Продължаваме промяната“ с условието за продължаване военната помощ за Украйна и приемането на украински войски на територията на България. 

„Идеалният вариант е да има поне 121 депутати, които да са готови да работят за приемането ни в Шенген, да работят за образование, наука и култура, за здравеопазване, за социална политика и за икономика. Това са приоритети, които трябва да се разпишат в една програма на правителство с не дълъг хоризонт“, категорична бе тя.

„Предимството на БСП за третия мандат е, че запазихме добър тон с всички партии въпреки принципните ни различия и споровете ни по големите политически въпроси. Това ни дава възможност да разговаряме с всички и да вземем разумно решение. Ако не го вземем, да излезем и да обясним на хората – това са различията, не става – и отиваме на избори. Просто е“, каза още Нинова по темата за третия мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още