IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И от БСП изразиха уважение към Габровски, но няма да подкрепят първия мандат за кабинет

От левицата приемат, че това е кабинет на ГЕРБ, което е основно противоречие

13:46 | 08.12.22 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"БСП за България", също като "Демократична България", няма да подкрепи проектокабинета "Габровски". Това стана ясно на срещата между ръководството на парламентарната група на социалистите и номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС.

Малко по-рано от "Демократична България" обявиха, че няма да подкрепят първия мандат за съставяне на редовно правителство. Това заяви съпредседателят на формацията Христо Иванов по време на среща с номинирания от ГЕРБ-СДС за премиер проф. Николай Габровски.

Председателят на БСП Корнелия Нинова подчерта, че уважават личността на Габровски, но няма да подкрепят негов кабинет.

„Тук сме от уважение към вас, за да ви кажем три изречения: приемете нашите уважения като личност, няма да подкрепим предложения от вас кабинет заради това, че го смятаме за кабинет на ГЕРБ. Имаме от години отношения и история с ГЕРБ и тя е на спорове и противоречия, затова не можем да си позволим да приемем вашата оферта", каза Нинова.

Габровски очерта приоритетите, които счита за най-важни пред страната - законите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването към Шенген и еврозоната.

Той подкрепя реформи, свързани с прозрачност, антикорупционни практики и правораздавателна система.

Корнелия Нинова се съгласи, че България има нужда от стабилност и редовно правителство и пожела успех на кандидат-премиера.

В опит да намери подкрепа за съставяне на правителство кандидатът за министър-председател Николай Габровски провежда срещи с представители на парламентарните групи в 48-ото Народно събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Какво има да увжавате който и да е, продал се на мафията? Прегръдката с ГЕРБ и ДПС е смъртоносна и винаги ще бъде, което вашата партия много добре знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още