IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Демократична България" няма да подкрепи мандат на ГЕРБ

Николай Габровски декларира пълна подкрепа за съдебната реформа

12:04 | 08.12.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Демократична България" няма да подкрепи първия мандат за съставяне на редовно правителство. Това заяви съпредседателят на формацията Христо Иванов по време на първата среща с номинирания от ГЕРБ-СДС за премиер проф. Николай Габровски. Христо Иванов мотивира позицията с решението на колективните органи на коалицията.

Кандидатът за министър-председател - неврохирургът проф. Николай Габровски, от днес провежда срещи с представители на всички парламентарни групи в 48-ото Народно събрание в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Разговорите започнаха с представители на „Демократична България“.

На срещата Габровски подчерта, че е приел номинацията в опит да се успокои тонът и да се намали радикализацията между партиите. Той посочи, че евентуален провал на 48-ото Народно събрание да излъчи кабинет ще е пагубно за страната, тъй като няма да има работещ парламент, който да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Според него най-голям шанс за съставяне на правителство има с първия мандат. Именно заради това той се е съгласил да приеме номинацията. „Дори той да беше при друга политическа сила, аз пак бих се ангажирал, за да не отиваме на избори", посочи той.

Габровски подчерта, че иска да се намали радикализацията и да се поеме с друг подход и тон. Той отново даде заявка, че търси консенсус и експертност. Според него България няма нужда от нови избори, защото това би блокирало приемането на необходимите закони, необходими заради Плана за възстановяване и устойчивост. Втората важна задача, която той си поставя, е работата по темата за приемането на България в Шенген. Като трета тема той посочи влизането в еврозоната.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ увери представителите на „Демократична България“, че в негово лице ще срещнат единствено подкрепа за работата, която трябва да извърши страната за утвърждаването на върховенството на закона. 

Той заяви пълна подкрепа към "Демократична България" по въпроса за съдебната реформа. "В мое лице ще срещнете само и единствено подкрепа във вашите инициативи. Законодателната реформа и антикорупционното право са приоритетите, за които аз, като гражданин, няма да правя компромис. Поемам ангажимент да търся конституционно мнозинство за сериозни промени в законодателството, касаещи правомощията и отговорностите на главния прокурор", увери той.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов отбеляза, че уважава кандидатурата на Николай Габровски за премиер като акт на граждански дълг. Въпреки това от "Демократична България" потвърдиха заявката си, че няма да подкрепят предложеното от него правителство, защото е с мандат на ГЕРБ.

Иванов подчерта, че срещата е, за да покажат добронамереност и коректност. И побърза да заяви, че във формацията са категорични, че в тази конфигурация не могат да подкрепят правителство.

Все пак Христо Иванов уточни, че ако от ГЕРБ успеят да излъчат правителство, от „Демократична България“ ще са отворени да работят по конкретни теми.

„Има теми, по които намираме общ език и това ще го развиваме, ако този парламент продължи да съществува при кабинет, воден от вас“, каза Иванов на Габровски. И изброи управленските приоритети на "Демократична България" - сигурността, върховенството на закона, подобряването на бизнес климата и модернизацията на страната.

За членове на проектокабинета Габровски ще привлече експерти, отдалечени от партийния живот. Очаква се съставът да стане ясен през следващите дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още