IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков: Шансът за правителство с втория мандат не е голям, но съществува

Номинираният за премиер от "Продължаваме промяната" се срещна с представители на всички парламентарни групи с изключение на "Възраждане"

15:01 | 16.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Номинираният за премиер от "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков определи шанса за съставяне на редовен кабинет с втория мандат като неголям, но съществуващ.

Днес Николай Денков покани на обща среща всички парламентарни групи в търсене на допирни точки по управленски приоритети.

На срещата дойдоха представители на всички парламентарни групи с изключение на "Възраждане". Денков подчерта, че вратата към тях остава отворена, ако решат, че има какво да обсъдят.

"Поканих ви на конструктивен разговор да обсъдим заедно евентуалните приоритети, които да ни обединят, така че да бъдем полезни. Разбира се, това не се определя по думите, а по делата – кои закони сме готови да подкрепим, какво е съдържанието им", посочи акад. Николай Денков на откриването на срещата с представителите на парламентарно представените групи, цитиран от БНТ.

По време на срещата Денков обяви, че от "Продължаваме промяната" са разпратили до всички парламентарни групи писмо с очертани приоритети:

Намаляване на неравенството в обществото - възнагражденията на лекарите и на учителите да са 125% от средната работна заплата, на медицинските сестри – 85% от средната работна заплата, минималната заплата да е 50% от средната, а индексацията на пенсиите да върви с темп, съответстващ и изпреварващ инфлацията.

Мерки за бизнеса – облагане на свръхпечалбите в сферите на енергетиката, ограничаване на тежестта на работодателите при болничен от 3 на 2 дни, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, подкрепа на работещите родители чрез прехвърляне на правото на отпуск за бременност и раждане, създаване на дружества с променлив капитал, мерки за по-добро административно обслужване на гражданите.

Върховенство на закона - антикорупционно законодателство, промени в НПК и Закона за съдебната власт, законови промени, касаещи контрола върху главния прокурор и Закона за правната помощ

Еврозоната - действия по присъединяването ни към еврозоната

По време на срещата от ГЕРБ-СДС декларираха, че няма да подкрепят кабинет, в който участват съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, и се обявиха за управленска програма, подписана от политическите лидери с ясно разписани ангажименти в нея.

От ДПС поставиха въпроса за арестите по времето на Бойко Рашков, които съдът е обявил за незаконни и се обявиха срещу популизма в говоренето за съдебна реформа.

От "БСП за България" попитаха за промените в Изборния кодекс.

От "Демократична България" призоваха парламентът да приеме обща декларация с разписани управленски политики. А от "Български възход" обявиха, че са отворени за следващи разговори.

Георги Свиленски от "БСП за България" заяви, че социалистите виждат в срещата разговори за формиране на мнозинство, а не преговори за правителство и попита дали отпада ултиматумът, който "Продължаваме промяната" постави за Изборния кодекс.

Денков отговори, че темата за Изборния кодекс не е отпаднала и призова да се поднови дискусията, защото от БСП са мотивирали промените в изборните правила с хората, които се затрудняват да гласуват машинно, но в крайна сметка се е получило реално премахване на машинното гласуване.

От "Демократична България" призоваха за изработването на политическа декларация, която да мине в пленарна зала и така всяка партия да може, текст по текст, да каже какви ангажименти поема.

„Виждаме много ясна заявка за диалог на много по-ранен етап, отколкото това беше направено с първия мандат“, заяви председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов на срещата. Според него с номинацията на Денков ПП показва ангажимент да носи отговорност. 

„Ако наистина сме сериозни и искрени в заявката, че на държавата ѝ е необходимо правителство, трябва да направим усилия в тази насока“, призова лидерът на „Български възход“ Стефан Янев на срещата. Той каза, че приоритетите трябва да бъдат разположени във времето в пътна карта. И увери, че неговата формация е отворена за нови разговори. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че заявените от "Продължаваме промяната" приоритети, са приоритети на повечето партии, но разговорът е дълбоко закъснял, защото вече са изгорени много мостове в комуникацията при първия мандат.

„За да стартираме разговорите, трябва да очертаем основата, от която тръгваме“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той повдигна въпроса за решението на Конституционния съд по казуса с назначаването на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков за служебен министър на икономиката преди година. Също така поиска оценка от Денков и за "нахлуването по домовете" на хората "по указание на Рашков". Денков отговори, че Кирил Петков е направил "доста лични жертви", за да решава проблемите на страната и това изисква уважение. 

След като изразиха позициите си за възможността за намиране на диалог за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание, от ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха срещата малко след нейното начало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още