IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков е кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“

Започваме разговори с всички политически сили, заяви той

14:16 | 15.12.22 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Акад. Николай Денков е кандидатът за министър-председател на „Продължаваме промяната“. Това съобщи на брифинг в Народното събрание съпредседателят на партията Кирил Петков. 

Настоящият народен представител от формацията и бивш министър на образованието и науката се очаква да приеме втория мандат от държавния глава Румен Радев.

Вчера от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ изразиха готовност да сформират кабинет на малцинството с втория мандат.

Първо ще се търси подкрепа по политики и после за състав на правителство, заявиха Кирил Петков и Асен Василев.

Николай Денков обясни, че е приел номинацията с идеята да се потърси съгласие за най-важните теми, които да бъдат приоритет в дневния ред на Народното събрание.

Денков обяви, че започват разговори с всички политически сили, като идеята е да се потърсят пресечни точки първо по политики. Той уточни, че ще се настоява тези, които са готови да подкрепят едно такова правителство на малцинството, да поемат ангажимент, че ще работят за реализирането на политиките. По думите му това е единствената основа, върху която може да се изгради стабилно правителство и парламент, който работи за хората.

Николай Денков утре ще адресира писмена покана за разговори до всички парламентарно представени партии за среща. Според него дискусиите трябва да бъдат провеждани с всички партньори, които искат да участват в това начинание. „Задачата е изключително трудна. Отнасяме се към нея напълно отговорно и ще направим каквото зависи от нас“, коментира още той. 

"Коалицията със сигурност ще бъде на малцинството, но разговорът по приоритетите ще е с всички партии", каза Кирил Петков. 

Асен Василев допълни, че има шанс вторият мандат да бъде реализиран. Той посочи, че днес на председателския съвет са се отзовали освен "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП, както и "Български възход".

Акад. Николай Денков е кандидатът за министър-председател на „Продължаваме промяната“ Акад. Николай Денков е кандидатът за министър-председател на „Продължаваме промяната“

Акад. Николай Денков е бил заместник-министър на образованието и науката, отговарящ за висшето образование и европейските структурни фондове от 12 август 2014 г. до 5 април 2016 г.

Той е служебен министър на образованието и науката от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. в правителството на Огнян Герджиков.

От 12 май 2021 г. е служебен министър на образованието и науката в двете служебни правителства на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков.

От „Продължаваме промяната”, с подкрепата на „Демократична България”, са готови да предложат правителство на малцинството с ясни приоритети и гаранции. От пресцентъра на „Продължаваме промяната” обявиха приоритети около постигането на следните национални цели:

· Да намалим неравенството в България, като продължим социалната ни политика към най-нуждаещите се. Достойният начин на живот не следва да е запазен само за малцината избрани и близки до властта, а се полага на всички български граждани като основно тяхно право.

· Да подпомогнем бизнеса не само чрез запазване на ниските данъци, но и чрез дълго чаканото намаляване на административната тежест и корупционния риск.

· Да повишим доверието в демокрацията, в правовия ред и изборния процес в България. Понятията „законност” и „справедливост” трябва да важат за всички, никой не е над закона.

· Да влезем в Шенген през 2023 година - българите заслужаваме да бъдем пълноправни европейци, без вътрешноевропейски ограничения. Да влезем в Еврозоната от 1 януари, 2024. Време е да приключим с банковия надзор на прехода, време е да приключим с транзакционните банкови такси за нашите износители, време е валутният риск да отпадне като фактор при инвестиране в България.

От формацията настояват Народното събрание да работи по истински важни законопроекти:

● В бюджета за 2023 г. да залегне ново увеличение на пенсиите, увеличение на данъчните кредити за младите семейства, вдигане на минималната работна заплата, както и заплатите на учителите, лекарите и медицинските сестри, при спазване на 3% бюджетен дефицит.

● законопроектите по Националния план за възстановяване и устойчивост, които да бъдат разгледани приоритетно и при възможност в скъсени срокове с цел навременно усвояване на полагащите се на България евросредства.

● Приоритетно разглеждане на внесените законови предложения за намаляване на административната тежест за бизнеса.

Увеличаване на доверието в демокрацията в България, правовия ред и изборния процес

● Приемане на промените в НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство.

● Приемане на промени в НПК, с които се дава възможност на разследващите органи да образуват досъдебно производство, както и да искат от съда извършване на определени разследващи действия, без да са изцяло зависими от прокуратурата.

● Приемане на Законопроекта за КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което се предлага от МС и се избира от НС;

● Внасяне на предложение за изменение на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор (отмяна на чл. 126, ал. 2 от КРБ) и други необходими промени.

● Приемане на ветото на президента на промените в Изборния кодекс с цел отмяна на недемократичните изменения, приети в малките часове на нощта през последните 2 месеца.

● Приемане на съответните изменения на законите, уреждащи процедурата по избор на председатели на службите за сигурност (ДАНС, ДАР, НСО, Военно разузнаване и главния секретар на МВР)”. 

  Шенген през 2023 и влизане в Еврозоната през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още