IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Продължаваме промяната” и „Демократична България” ще предложат правителство на малцинството

Това ще стане с втория мандат

12:50 | 23.11.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Продължаваме промяната" и „Демократична България" имат готовност заедно да работят за формирането на правителство на малцинството. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната" Кирил Петков на съвместен брифинг с „Демократична България” в парламента.

„Имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим за формирането на правителство на малцинството с ясна визия, стратегия и план", заяви Петков.

Кирил Петков подчерта, че близо два месеца след изборите България стои в политически вакуум. „Тук сме заедно - „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, за да кажем, че не може да продължаваме по този начин. Българският народ очаква план, визия, правителство“, посочи Петков и уточни, че трябва да има и определени гаранции, а парламентът да покаже, че е способен да работи в такъв формат.

„Мандатоносителят на втория мандат – „Продължаваме промяната", за пръв път започва реално усилие да се намери някаква формула на надеждата, така че да може да има някакво управление, което да придвижи страната напред“, заяви Христо Иванов.

Кирил Петков изброи предложенията, които са приоритети за евентуалния калбинет и от „Продължаваме промяната“ ще внесат за обсъждане в парламента, преди да получат втория мандат.

Те са: оттегляне на промените в Изборния кодекс; предложение за промени в Конституцията за премахване на неограничената власт на главния прокурор; приемане на решение за внасяне на бюджета в НС при залагане на 3% дефицит; промени в закона, уреждащи процедурите по избор на председателите на службите за сигурност и главния секретар на МВР, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно без намесата на президента; промени в НПК, с които разследващите органи да водят досъдебно производство; приемане на Закона за антикорупционната комисия; приоритетно насрочване за разглеждане в НС на всички закони свързани с Плана за възстановяване; обсъждане на законите за приемането на България в еврозоната и Шенген.

Според Асен Василев тези законови промени могат да бъдат приети до Коледа. Той смята, че президентът Румен Радев трябва да забърза връчването на мандатите за съставянето на правителство и коментира, че до момента консултациите при него не са дали резултат, като това основно се дължало на „импотентността на ГЕРБ“, които не са способни да предложат нищо.

Според Асен Василев през последните 30 години България страда от три големи недъга - първият е, че голяма част от бизнеса е подложен на натиск, защото зависи пряко от държавата. Вторият - че страната ни е с най-голямото неравенство в целия ЕС, което нараства всяка година. Третият е липсата на справедливост - виждаме как прокурорски синове извършват престъпления пред очите на всички и остават безнаказни, посочи Василев. 

„30 години виждахме как всяко едно правителство се разбираше с предишните, за да не го закача. „Продължаваме промяната“ спря реката над бизнеса, без да вдига данъците, започнахме да слагаме базисни социални мерки и за първи път неравенството спадна, откакто сме в ЕС. За първи път се направиха постъпки да има разследване на главния прокурор, да бъде внесено за разглеждане от ВСС досие, с нарушенията които той е направил, опит за възстановяване на справедливостта и това не се хареса на политическата класа, която от 30 години смуче силите на хората, фалшифицира изборите, за да краде данъците и парите на европейските данъкоплатци“, коментира Василев.  

Той допълни, че досега са нправени две големи стъпки, за да бъде България нормална държава – влязохме в ЕС и НАТО. „На нашето политическо поколение се пада задачата да довършим интеграцията в ЕС, така че да не сме в периферията, а да сме европейска държава с европейски доходи и справедливост. Двете големи задачи, които ще завършат прехода в Европа, са влизането в еврозоната и членство в Шенген“, заяви Асен Василев. Той се обяви и за борба с неравенството с „нормални и разумни мерки, които не нарушават финансовата дисциплина и като се спрат кражбите“.

Като друга национална цел Василев посочи задачата бизнесът да бъде освободен от административния рекет и възстановяването на справедливостта - да има разседлаване на главния прокурор, промени в законите за съдебната власт. „Всичко това не е само условие в Плана за възстановяване, за да се вземат едни пари, а условие, за да сме нормална държава“, посочи още Василев.

Според него тези задачи са изпълними при желание на Народното събрание да приеме кратка законодателна програма и при наличието на редовно правителство, което да проведе тази политика. 

Христо Иванов коментира, че очевидно страната има нужда от управление и че такова не изглежда да се сформира. „Възниква едно мнозинство, което може да прерасне в коалиция и да състави управление, което да върне страната назад. Очевидно е, че сме и в сценарий за нови избори. Отсъства обаче позитивен сценарий, а такъв е възможен“, каза той.

Според него пред България стоят няколко големи задачи – еврозоната и Шенген, стартиратето на Плана за възстановяване и устойчивост, извършването на съдебната реформа, освобождаването на бизнеса от натиск като основна предпоставка за икономически растеж.

„Има огромни възможности и те стоят пред нас в следващия период и ако не ги реализираме в следващите 12 месеца, не е ясно кога ще има следващ политически прозорец, за да се осъществят“, предупреди Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 12
Импeраторът
преди 1 година
Децата на комунистите продължават да се упражняват като политици. Само, че дали наследсвено или чрез възпитание са станали неспособни. Положението е тежко, но докато сме ЕС и НАТО има инструменти за корекция на *** ни управници. Ами ако не сме? Ако не сме ще ни разкостят като Русия, Сирия и сие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 1 година
Освен че генерирахте инфлация с харчове от въздуха друго не сътворихте .Сбърщина от сътрудници на ДС,деца,внуци и правнуци на комунистическия режим .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още