IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли България кабинет без политически лица?

Защо служебният кабинет не внася Бюджет 2023, а президентът бави връчването на мандата, коментират Георги Свиленски, Стефан Янев и Никола Стоянов

11:37 | 10.11.22 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ГЕРБ може да направи правителство с първия мандат, но то няма да е устойчиво и няма да предизвика спокойствието, което желаем и напрежението ще продължи да расте. За да няма ядосани, въобще не трябва да се говори първи, втори или за който и да е мандат, като вече имаме една много добра коалиция. Това коментира пред бТВ лидерът на партията Бойко Борисов. На въпроса коя е коалицията той отговори, че тя отразява "факта на гласуванията в парламента, които показват резултатите от изборите, а именно, че българите искат двата съюза – българския и евроатлантическия".

По отношение на търсената подкрепа от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" Борисов заяви, че "не искам да подкрепят нашия мандат, и ние няма да подкрепим техния. Но ако работи така парламентът, как ще обясним, че го разваляме". Той даде за пример близките позиции по войната в Украйна, за Република Северна Македония, за промените в КПКОНПИ.

"Единственото добро в зимата и войната е правителство и работещ парламент", смята Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и президента Румен Радев, като заяви, че той не се е уморил да прави служебни кабинети. Борисов определи поведението на ДПС и "Български възход" като най-отговорно сред останалите партии. Той е готов и на среща с лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев. "Ако всички бъдем мъдри, ще има правителство, категоричен бе Борисов. – Кабинетът може да е без политически лица, назначаваме 20 министри – X.“

Лидерът на ГЕРБ потвърди, че е готов със състав на кабинет, но отказа да назове бъдещи министри, тъй като това "сега не е важно" и подчерта, че той няма да е номинацията за премиер. Той очаква, че съставеното правителство ще е с кратък мандат, например до лятото.

Връчването на мандат за правителство

Депутатът от БСП Георги Свиленски коментира по БНТ сложната политическа ситуация, в която президентът изчаква консултациите между политическите партии. „Как да направим правителство, когато 40 дни президентът не връчва мандата. Както е тръгнало, консултациите ще завършат около Коледа. Това е несериозно поведение към парламентарната демокрация“, коментира депутатът. Той настоява служебният кабинет да внесе бюджета и президентът да връчи мандатите.

Според него в Бюджет 2023 няма 70% от мерките за подкрепа за „бизнеса, икономиката и българските граждани“. Свиленски предвиди социални протести от 1 януари, ако не бъде внесен навреме бюджетът на държавата.

Депутатът изрази надежда ГЕРБ да намери възможност да направи правителство, но още веднъж подчерта, че от БСП са заявили, че мандат с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" няма да подкрепят. "Провеждаме тези срещи, за да видим около какво може да има обединение. Засега виждаме на 95% покриване на програмите в социалната част с "Продължаваме Промяната", напомни  Георги Свиленски.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев заяви по Нова телевизия, че ако се стигне до връчване на третия мандат за сформиране на правителство, партията му е готова със стратегия за провеждане на разговори. „Преди да стигнем до третия мандат, който според мен е кризисен, нека да видим възможностите за решаване на тази задача – съставяне на редовно правителство с първия и втория мандат“, добави той.

Според него третият мандат президентът трябва да връчи на някоя от най-малките партии. „Тоест, ние с „Демократична България“ сядаме първи и така във възходящ ред. Преди да се направи общ разговор – дали ще е лидерски, дали между специалисти - трябва да има поотделно разговори, да се види каква е нагласата. Този разговор може да роди мнозинство“, очаква Стефан Янев.

Според него добрата новина е, че тонът, привнесен в Народното събрание от предизборната кампания, се е променил и диалогът между партиите е започнал.

„Когато се търси кабинет, който да преведе страната през кризи, трябва да е максимално компромисен и приет от партиите", добави лидерът на „Български възход“. Запитан дали би бил кандидат за премиер, Янев каза, че това е въпрос на разговори. "Не бих казал, че сега е моментът да се самопредлагам“, коментира той. Стефан Янев потвърди, че има идея за имена на хора от други парламентарни групи, които би поканил за министри. "Предстоят разговорите за първи и втори мандат. Нека не взривяваме диалога, започвайки отзад напред", допълни той.

Бъдещето на Бюджет 2023

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов заяви по БНТ, че заявките за сваляне и махане на данъци и увеличаване на разходи плашат служебното правителство да внесе бюджет, който не е „просто удължаване“.

Той смята, че в парламентарната зала няма мнозинство, което да подкрепи определени политики, "а се започва едно наддаване между партиите кой ще даде повече на бизнеса и на хората".

"Бюджетът представлява тригодишна прогноза, свързана с политики и ние нямаме такъв хоризонт и не може да се очаква от служебния кабинет в такава изострена политическа обстановка и нестабилност да внася бюджет. Служебно правителство да взема отношение по политики, които ще имат значение през следващите 1-2-3 години, наистина е трудно", добави Никола Стоянов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Заглавието е безсмислица. Каква е дефиницията на автора на темата Петя Стоянова за политик? Понеже както аз ги виждам нещата всеки човек, който стане част от кабинета става автоматично политик, понеже това означава думата - човек заемащ държавен пост с мандат, който определя политики касаещи държавата в която се намира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още