IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП: Времето за преговори е изгубено, няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ

Според президента избори през зимата не са добър вариант

16:44 | 16.11.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, а ако се стигне до връчването на втори мандат, то от левицата ще се срещнат с "Продължаваме промяната" заради наличието на допирни точки в политиките. За левите най-важно е приемането на бюджет за следващата година със социална насоченост, приемането на законите по Плана за възстановяване, биха направили всичко възможно за редовно правителство. Това станя ясно след днешните консултации на БСП с държавния глава.

Президентът Румен Радев разговаря с представители на „БСП за България” в продължение на консултациите на „Дондуков” 2 за съставяне на правителство. Той вече проведе срещи с ГЕРБ, „Продължаваме промяната”, ДПС и „Възраждане”.

На днешната среща с БСП държавният глава отбеляза, че пред този парламент стоят много неотложни задачи и най-важната от тях е съставяне на редовно правителство. Той попита как от левицата виждат диалога досега за съставяне на правителство в този парламент и дали биха се включили отново с бившите си партньори в коалиционно управление на страната.

В отговор Корнелия Нинова заяви, че даденото досега време на партиите за преговори е загубено. „Няма резултат от преговори, ако изобщо се водят такива за съставяне на правителство”, посочи тя. По думите ѝ сериозни разговори не се водят, а първата политическа сила демонстрира непоследователност в посланията си. Нинова смята, че реални разговори и срещи за съставяне на кабинет ще започнат след връчването на първия мандат. Според БСП колкото по-бързо се случи това, толкова по-реална е възможността да започнат сериозни разговори за правителство.

От своя страна Румен Радев не се съгласи с констатацията за изгубено време и припомни, че Конституцията не ограничава президента в срокове за мандатите. „Аз три пъти връчих мандата на БСП и три пъти БСП не успя да състави правителство. Това е сложна тема”, допълни държавният глава. 

Президентът заяви, че ако не бъде съставен кабинет, парламентът трябва да бъде разпуснат към края на ноември - началото на декември, което означава неприемане на важни закони и нови избори в края на януари или началото на февруари. „По Коледа няма как да водите ефективна предизборна кампания. Ще бъде затруднена и логистиката, вероятно заради метеорологичните условия още по-малко хора ще излязат да гласуват“, очерта вероятностите Радев.

Корнелия Нинова обяви, че от БСП искат да имат редовно правителство, но беше категорична, че първи мандат на ГЕРБ няма да подкрепят. За евентуален втори мандат на „Продължаваме промяната“, ако бъдат поканени, ще участват в разговори.

Нинова посочи, че с тях са постигнали добри неща – в социалната политика, борба с корупцията. "Имаме допирни точки", обобщи тя.

Според нея очевидно няма да се внесе проектобюджет за 2023 г. и затова БСП ще направят предложения между първо и второ четене на сегашния закон за удължаване на бюджета за 2022 г.

"Увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв., приемане на понятие "енергийна бедност" и подкрепа на тези семейства, които са енергийно бедни, таван на цените на енергоносителите, майчинството да следва ръста на минималната работна заплата и особено един силен социален пакет - младежка политика и политика за децата", припомни Нинова исканията на левицата

Президентът заяви, че дори депутатите в парламента да не внесат нов бюджет, служебният кабинет ще предприеме мерки, така че да има значителни подобрения в социалната политика. Лидерът на БСП обаче отговори, че сегашният бюджет отдавна не е актуален заради инфлацията.

"Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ, ако "Продължаваме промяната" ни поканят, ще участваме във втория. Няма да подкрепим мандат на ДПС и "Възраждане", ако третият е при тях", заяви Корнелия Нинова, след като президентът Румен Радев проведе консултации с "БСП за България".

Ако социалистите получат третия мандат, ще положат всички усилия да съставят кабинет. "Бихме предложили няколко национални приоритета плюс социален пакет за хората през зимата", посочи Нинова.

БСП смятат, че може да се състави редовно правителство, но че реалните преговори между партиите ще започнат след връчването на първия мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още