IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От "Възраждане" искат референдум за еврото, започват събирането на подписи

От партията са готови да разговарят с всички политически сили в Народното събрание, но ще отстояват позициите си

17:12 | 09.11.22 г. 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На консултациите при президента Румен Радев от партия "Възраждане" поставиха въпросите за свикването на референдум за присъединяването на България към еврозоната, сезиране на Конституционния съд за изпращането на оръжие в Украйна и купуването на още изтребители F-16.

Президентът е дал отрицателно становище по всички тези въпроси, стана ясно от думите на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов след срещата. Затова от партията ще направят Инициативен комитет за свикване на референдум и ще започнат да събират подписи, предава БНТ.

"Провеждането на референдум за уредени във вече приети и ратифицирани международни договори въпроси е невъзможно", заяви Румен Радев. Той обясни, че за организацията за такъв тип допитване до народа има ограничения, поставени и от Конституцията.

Костадинов каза, че партията му иска референдум за запазване на лева, докато доходите у нас достигнат 90% от средноевропейските. Това, според прогнози, цитирани от лидера на „Възраждане”, щяло да се случи след около 20 години. 

Във връзка с възможностите за съставяне на правителство Костадинов обяви пред президента, че партията му е готова да води разговори с всеки за подкрепа за сформиране на правителство, както и за политики, но само ако те споделят основните виждания, които те смятат за основополагащи - референдум за членство на България в еврозоната, предоговаряне на членството ни в ЕС, да не се купуват нови самолети от САЩ, както и страната ни да не предоставя оръжие на Украйна.

На излизане от срещата Костадинов допусна хипотезата, че е възможно изобщо да не се стигне до връчването от страна на президента на трети мандат за съставяне на правителство.

"Хипотетично е възможно", каза той. И допълни: "Но ние ще водим разговори с всички, които присъстват в Народното събрание… Има партии, с които не бихме разговаряли, да не забравяме и партиите, които не отговарят на българската конституция, това е ДПС, защото тя е етническа партия".

"Да, ние имаме състав на кабинет. Да, поискахме третия мандат", посочи Костадинов, но отказа да назове името за номинирания от партията му за кандидат за премиер.

Държавният глава провежда консултации с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание съгласно Конституцията, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Президентът вече разговаря с ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“ и ДПС, а днес се среща с четвъртата по големина парламентарна група в новия парламент „Възраждане“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: andy зами ти да наблегнеш на боба, зада напълниш балкански поток и да го избием... че все още е по скъп от самолетите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
andy
преди 1 година
До: zelka007Вдлъбнат, като купят всички тези чертежчета, да ти ги датат да си играете с хлапета на пясъчника? Ти миже да се командира на ескадрилата. А като наблегнеш на боба ще можеш и свръх звуков да го докарваш. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
Хаха ... kатилите от *** ... с 250х гласа за къде се пънете ?! Не ви стигат дори да се внесе искане ... Колко пъти ще се организират за антиевро референдуми и колко пъти ще се провалят , щото и 100х гласа не могат да съберат ... ?! ... А за Ф-16-ките да одите да се (цензура) , освен тия 16 броя още 8 ще купим за да имаме пълноценна ескадрила по НАТО-вски стандарт ... Ваксинираните антиваксъре ... :))) ... (цензура) сър !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
До: nkavrakov1982, ами ако не каже правилното народът? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 1 година
Така се прави.Каквото народа реши !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още