IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Продължаваме промяната" няма да предложи кабинет, ако НС върне хартиената бюлетина

С поправките в Изборния кодекс ГЕРБ, ДПС и БСП искат да откраднат честния вот на българите, посочи Кирил Петков

13:15 | 01.12.22 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От "Продължаваме промяната" няма да предложат правителство с втория мандат, ако парламентът приеме спорните промени в Изборния кодекс и върне хартиената бюлетина. Това коментира в кулоарите на парламента съпредседателят на формацията Кирил Петков.

Миналата седмица Петков обяви, че "Продължаваме промяната" заедно с „Демократична България" имат готовност заедно да работят за формирането на правителство на малцинството.

„Няма как да предложим правителство на малцинството с втория мандат, след като първата ясна гаранция, която искахме - отказ от връщането на хартиената бюлетина, просто я хвърлят в боклука като невалидна бюлетина“, каза Петков, цитиран от БТА.

Днес депутатите обсъждат и гласуват на второ четене промените в Изборния кодекс, сред които е връщане на смесеното гласуване.

„Ако хартиената бюлетина мине днес, това означава, че този парламент слага на преден план тяснопартийната задача на ГЕРБ, ДПС и БСП да откраднат честния вот на българските граждани, да се върнем към невалидните бюлетини, които бяха 15% през 2015 г.“, коментира Петков. По думите му, ако това стане, за ПП ще означава, че няма никакво желание за правителство. „Защото няма как един такъв парламент, който подкрепя хартиената бюлетина, след това да подкрепи правителство на малцинството, което е антикорупционно“, обясни съпредседателят на формацията. 

Той припомни, че заявката на "Продължаваме промяната", за да предложат правителство, са девет гаранции, една от които е отказът от хартиената бюлетина. „Казахме, че ако тези девет гаранции са спазени, ние ще поемем тежката отговорност за втори мандат заедно с "Демократична България", допълни той.

Петков каза, че до момента ГЕРБ не правят нищо, за да бъде съставен кабинет с първия мандат и вместо да водят коалиционни разговори, Народното събрание продължава да се занимава с хартиената бюлетина. „Вече минаха два месеца от изборите, няма никакъв успех, затова казахме вчера, че те са политически импотентни - за два месеца нулев прогрес, обясни Петков.

„ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП приеха, че трябва да се върнем в дебата за хартиената бюлетина, което показва как се заменят важните за българското общество въпроси с тяснопартийните желания да се открадне вотът на българските граждани на следващите избори“, посочи Кирил Петков. Той допълни, че днес "Продължаваме промяната" ще продължава да се бори в пленарната зала за всяка точка от Изборния кодекс, въпреки че големият срив на доверие ще дойде с хартиената бюлетина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: doba защо? недей ги хаби за нищо.. пази ги, ще ти трябват за лична употреба! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Ще отроня една голяма сълза за ПП :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още