IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янев при президента: Бъдещо правителство да се базира на коалиционно споразумение

За "Български възход" разговорите за съставяне на правителство са основополагащи

14:59 | 28.11.22 г. 4
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

България има нужда от правителство, което да стъпи на ясно разписано коалиционно споразумение и подкрепено от политическите партии. Това заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев в рамките на консултациите при президента Румен Радев.

Срещата със седмата по големина парламентарна сила „Български възход“ е последната в рамките на консултациите на държавния глава с партиите от 48-ото Народно събрание преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Румен Радев поиска от лидера на "Български възход" да сподели визията си за възможността да бъде излъчено правителство в рамките на това Народно събрание.

Стефан Янев коментира, че дори бъдещото правителство да е експертно, то също трябва да е подкрепено от политическите партии. За неговата партия не е важно кой ще е водещият в евентуална бъдеща коалиция. „Възможно е да се роди правителство в рамките на първия или втория мандат. Ако се стигне до трети мандат, това включва разговори с всички партии", каза Янев.

Пред държавния глава Янев посочи, че "Български възход" има устойчиво поведение и не търси конфронтация и нови разделителни линии, а диалог. Той изтъкна, че проблемите, които държавата трябва да решава, са много, но най-важното е „решаването на проблемите на хората“. Янев подчерта, че нови избори биха решили само тясно партийни въпроси, но не и важните за хората въпроси. По думите му въпросите, свързани с инфлацията, с ежедневието на българите, са приоритетни.

Янев заяви, че за "Български възход" разговорите и усилията за съставяне на правителство са основополагащи, защото след това парламентът ще има достатъчно време за промени в Изборния кодекс и за решаването на проблемите на българските граждани. Дебатът за Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост. Като важни теми той очерта влизането на България в Шенген, което за него е по-фундаментален въпрос от Плана за възстановяване и устойчивост.

Янев сподели пред президента, че най-важното е да се състави мнозинство, което да подкрепи правителство. Според него вече има условия за политически диалог, който да осигури мнозинство. Той призова всички партии да излъчат контактни групи и да подготвят свои приоритети, които евентуално да залегнат в коалиционно споразумение.

От "Български възход" са готови да водят диалог с всички политически сили в 48-ото Народно събрание за съставяне на правителство. "Приоритетите са инфлацията, цената на живота, предсказуемостта, образованието, здравеопазването, социалната и демографска политика“, коментира Стефан Янев след срещата при президента. И допълни, че ще разговаря с всички партии, които желаят да имат принос към тези неща. 

Според него има потенциал за политически диалог, който да доведе до формиране на правителство. Янев не коментира с кого би се коалирала неговата партия. „Винаги има време да осигурим още зрелища, сега на дневен ред е хлябът", заяви той.

Ако се стигне до трети мандат и той отиде при "Български възход", от партията ще започнат разговори с втората най-малка група в парламента - "Демократична България", и след това във възходящ ред и с останалите политически сили.

Янев подчерта, че ще води диалог с всички парламентарно представени политически сили на базата на търсене на приоритетни конкретни решения, които да са в основата на евентуално коалиционно споразумение.

Консултациите започнаха в края на октомври с най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна с "Продължаваме промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и „Демократична България“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още