IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът не даде шанс на "Продължаваме промяната" за успешен мандат

Без дебати депутатите отхвърлиха предлагания от формацията проект на декларация по управленски приоритети

11:42 | 06.01.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентът не даде шанс на "Продължаваме промяната" да премине към втора стъпка по предлагане на структура и състав на правителство, което предопредели и неуспеха на втория мандат.

Народните представители отхвърлиха проекта на декларация, предложен от "Продължаваме промяната", за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане.

Проектът на декларация бе отхвърлен с 63 гласа "за", 84 "против" и 30 "въздържал се". Декларацията подкрепиха от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". ДПС, БСП и "Български възход" гласуваха с "въздържал се". Против гласуваха ГЕРБ и "Възраждане".

Според заявките това означава, че от "Продължаваме промяната" ще върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен.

В изказване пред депутатите кандидатът за министър-председател Николай Денков обяви причините за предлагане на декларацията и призова всички парламентарно представени партии да се обединят около четирите национални цели, залегнали в проекта на декларация. А именно - развитие на конкурентна иновативна икономика; гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото; постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Народните представители отказаха да проведат дискусия по внесения проект и последва светкавично гласуване срещу него.

След гласуването Николай Денков обяви от трибуната, че депутатите са показали, че не са готови да дебатират по приоритетите на България през следващите години.

Припомняме, че Денков предварително обяви, че гласуването на декларацията ще определи дали "Продължаваме промяната" ще върне на президента неизпълнен мандат, или ще предложи правителство.

След вота Кирил Петков поздрави Николай Денков за това, че е поставил на първо място националните приоритети на страната, за да може да бъде сформирано правителство, а не са били обсъждани конкретни политически лица. 

„Ако не можем да се обединим по четирите национални приоритета, трябва да се запитаме каква е нашата работа тук. Искам да поздравя акад. Денков за добре свършената работа и за изнасянето на националните приоритети преди политическите линии", посочи от парламентарната трибуна Кирил Петков.

"Не е работа на втората политическа сила да управлява. Втората политическа сила трябва да е силна, конструктивна опозиция по целия свят и това го обявихме още в нощта на изборите", коментира Асен Василев. Той заяви, че неспособността на ГЕРБ да сформират кабинет и да предложат управленска визия е довела до това втората по големина политическа сила да предлага кабинет и управленска визия.

„Това, което чухме от вас е: "Не ни интересува визията, интересува ни да седнат главатарите и да се разберат за постовете", защото това е начинът, по който вие правите политика", обърна се към депутатите, отхвърлили декларацията Василев.

Румен Радев: Ще обявя решението си за третия мандат в срок

След като стана ясно, че депутатите са отхвърлили декларацията на "Продължаваме промяната" с управленски приоритети президентът Румен Радев заяви, че ще обяви решението си за третия мандат в срок.

„Тази декларация беше един опит на „Продължаваме промяната“ да се потърси по-широка подкрепа. По-важното за мен е, че парламентът явно се дави все повече в скандали и предизборно говорене", коментира президентът, който участва в ритуала по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на пл. "Свети Александър Невски". 

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание "Продължаваме промяната“ на 3 януари.

"Приемам този мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна. Много хора казват, че е невъзможна“, заяви при приемането на мандата Денков.

"Продължаваме промяната" взе мандата, след като първата политическа сила в парламента ГЕРБ-СДС върна на държавния глава изпълнен мандат с имена на министри, но техният кандидат за премиер Николай Габровски не получи подкрепата на Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 7
xapoznai
преди 1 година
Хах, че то няма първа стъпка. Те сами си я инициираха за да не се излагат като кифладжии... Не че сега не стана същото - с 60 депутата да правиш правителство. Чули някъде за правителство на малцинството и те барабар Петко с мъжете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още