IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Продължаваме промяната" очаква подкрепа от ГЕРБ и ДПС по националните приоритети

БСП няма да подкрепи декларацията на партията

16:40 | 03.01.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"БСП за България", "Демократична България" и "Български възход" бяха партиите, които се отзоваха на поканата на "Продължаваме промяната" за среща във връзка с втория мандат за съставяне на правителство и националните приоритети. 

От БСП казаха "не" на предложената декларация, от "Демократична България" заявиха, че по-скоро ще я подкрепят, а "Български възход" все още не са взели решение. Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" Николай Денков коментира, че очаква ГЕРБ и ДПС да подкрепят целите и дейностите в документа и че не очаква подкрепа от "Възраждане". „Ако няма подкрепа за обединение около тези дейности, очевидно няма как да предлагаме и кабинет“, коментира той, цитиран от БТА.

По-рано днес президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на Николай Денков. В ранния следобед от "Продължаваме промяната" поканиха останалите шест парламентарно представени сили на среща и внесоха в Народното събрание проект на решение за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание на България и мерките, необходими за тяхното постигане.

От "Продължаваме промяната" предложиха всички парламентарно представени партии да се обединят около четири национални цели:

- Развитие на конкурентна иновативна икономика;

- Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото;

- Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие;

- Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

По време на срещата с "Продължаваме промяната" Кристиан Вигенин съобщи, че БСП няма да подкрепи предложения проект на решение с приоритетите и потвърди готовността на левицата да водят конструктивен диалог, който би могъл да доведе до избирането на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

Вигенин отбеляза, че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" имат общо 127 народни представители, които не са тук и не участват в разговорите. „Трите формации до момента не се ангажираха в диалог с "Продължаваме промяната", което ни води до заключението, че нямат намерение да подкрепят евентуално декларация за приоритетите и да подкрепят правителство с втория мандат“, коментира той. И уточни, че от БСП споделят основните цели, които са набелязани в проекта, но в текста са залегнали и предложения, по които нямат съгласие.

Председателят на групата на "Демократична България" Христо Иванов изрази нарастващо безпокойство от факта, че политически формации, които претендират да са системни, не се включват в такъв формат на диалог.

Съпредседателят на формацията каза, че в декларацията на "Продължаваме промяната" вижда всички основни приоритети, които ДБ е заявявала. Смятаме, че този документ е абсолютно годна програмна основа за формирането на едно отговорно управление, заяви Христо Иванов. Нашата нагласа е да подкрепим вашите усилия в цялост и този документ като конкретика, обърна се той към "Продължаваме промяната".

Александър Николов от „Български възход“ заяви, че подобно на БСП и те имат своите резерви по отношение на част от текстовете в проекта за решение. Той смята, че в рамките на тази седмица, до петък, ще съумеят да изчистят своята позиция и да дадат малко повече конкретика. Според него действително има добри предложения в частта икономика и финанси, но предвид приоритета на партиите да не бъде надхвърлян дефицитът по бюджета, на този етап не виждат механизма, с който ще стигнат до изпълнението им в рамките на 2023 г. По думите му тази декларация дава основа за начало на разговор, който би бил ползотворен.

Кандидатът за премиерът Николай Денков коментира, че проблемите по документа са свързани най-вече с отношението към войната в Украйна и позицията на България в този конфликт, а също и с изборния процес.

В края на срещата Денков заяви, че документът трябва да бъде гласуван до края на тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още