IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При какви условия може да има кабинет с мандат на "Продължаваме промяната"?

Има риск държавата да се управлява хаотично, предупреди кандидатът за премиер Николай Денков

11:26 | 22.12.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От "Продължаваме промяната" имат изисквания, преди да заявят ясно ще предложат ли структура на кабинет. В същото време изтича срокът към партиите за предложения за програмната декларация на политическата формация. Търси се подкрепа по национални цели, а те трябва да бъдат подплатени с конкретни действия. Това обясни кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Президентът вече обяви, че вторият мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен след Нова година.

"По-голямата част от партиите влязоха в този процес и казаха, че ще представят предложения. Едната цел на тази декларация е да създаде структура на решенията, които очакваме да се вземат от Народното събрание. То трябва да има цел, в случая говорим за национални цели, а те трябва да бъдат подплатени с конкретни действия", каза Денков. И уточни, че втората цел на декларацията е да послужи като спойка на политическите партии. По думите му третата цел, която не е по-малко важна, е да се създаде основата за координация между Министерския съвет и Народното събрание, така че двата най-важни органа в държавата да работят в синхрон, посочи Денков.

„Идеята не е цялата декларация да се гласува наведнъж, защото така няма да съберем необходимо мнозинство, а да се гласува по раздели", поясни кандидатът за министър-председател. Ако има политическа формация, която е решила твърдо да отиде към третия мандат, или да отиде към избори - нищо не може да промени това мнение, допълни той. 

„Ако кабинетът получи подкрепа по раздели, означава, че когато се стигне до гласуване, в дадената тема да има мнозинство", подчерта той.

От думите му стана ясно, че става въпрос за плаващи мнозинства. "Но тези плаващи мнозинства са заявени предварително. Има два риска - единият е политическият риск за "Продължаваме промяната". Този риск ние сме го пресметнали. Има един друг риск, който е много по-опасен - държавата да тръгне да се управлява от хаотични решения, от които всеки търси икономически интерес", добави Денков.

Той е категоричен, че кабинетът, който ще бъде съставен, трябва да може да реализира всичките политики по декларацията.

"Ние ще имаме министри, които ще трябва да движат целия пакет. Гръбнакът на този кабинет трябва да бъде от "Продължаваме промяната" и разбира се, по всички теми ние работим плътно с "Демократична България". В декларацията няма да се запише това, което иска БСП, а това, което е балансирано и което може да бъде удържано. Дали ще има министри от другите партии, е въпрос на разговор. За момента "Възраждане" поставят приоритети, които са абсолютно несъвместими с нашите, така че не виждам как ще върви разговорът с тях", каза още акад. Николай Денков.

Той припомни, че партията на Костадин Костадинов поиска България да излезе от ЕС. И изключи варианта да се сключи коалиционно споразумение с ГЕРБ и ДПС.

"Чисто математически, без подкрепата от другите големи партии, няма как да се получи, но ние няма да влезем в коалиционно споразумение, защото нямаме доверие в сътрудничеството с тях", коментира кандидатът за премиер.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още