IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев пита могат ли ПП и ГЕРБ да се разберат за третия мандат

Акад. Николай Денков върна неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство

10:11 | 09.01.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От "Продължаваме промяната" върнаха неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който бе връчен на акад. Николай Денков на 3 януари.

„За съжаление, списъкът от национални цели с приоритети и задачи за тяхното постигане не получи достатъчна политическа подкрепа, но съм сигурен, че това усилие си струваше“, каза Николай Денков при връщането на неизпълнения мандат.

От своя страна, държавният глава Румен Радев поиска да разбере какви са възможностите за формиране на мнозинство с третия, последен мандат за съставяне на правителство и попита ръководството на "Продължаваме промяната" дали биха могли да се договорят с ГЕРБ. Радев се позова на изказване на Христо Иванов от "Демократична България", според което единственият начин за съставяне на правителство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и "Продължаваме промяната". "Затова ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос", каза Румен Радев.

Още преди получаването на мандата от формацията заявиха, че ще го върнат изпълнен само ако парламентарно представените политически сили се обединят около приоритетни за страната цели. Бяха формулирани четири приоритета в проект на декларация, която обаче парламентът отхвърли без разисквания. Документът беше подкрепен само от вносителите му - "Продължаваме промяната", и от "Демократична България". Против гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС и "Възраждане", а от ДПС, "БСП за България" и "Български възход" се въздържаха. Кандидат за премиерът Николай Денков обяви, че проблемите около декларацията са били свързани най-вече с отношението към войната в Украйна и позицията на България в този конфликт, а също и с изборния процес. 

Първият проучвателен мандат за съставяне на правителство бе върнат изпълнен от номинирания от ГЕРБ-СДС за министър-председател проф. Николай Габровски на 12 декември, но кандидатурата му не получи необходимата подкрепа в пленарна зала.

"Продължаваме промяната": Договорка с ГЕРБ не може, съгласие по политики е възможно

Николай Денков коментира, че съгласие би могло да има по политики, които са полезни за страната. „Нямаме червени линии по отношение на това, че трябва да се обсъждат важните политики за страната“, каза на излизане от президентството Денков.

„Договорка е думичка, която не избираме. Съгласие би могло да има по политиките, които са полезни – като правосъдната реформа, например. Как си представя ГЕРБ правосъдна реформа е нещо, за което бихме могли да преговаряме", коментира Денков.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че от партията са готови на преговори за правителство с третия мандат, която и политическа формация да го получи. „Ще седнем с абсолютно всеки да говорим за политики“, заяви Петков след връщането на мандата.

„Много е малка вероятността да има правителство с третия мандат“, прогнозира обаче Петков.

Има ли шанс за правителство с третия мандат?

Повечето от политическите сили изразиха очакване правителство да се сформира именно с третия мандат. От БСП го определят като „мандат на разума“, от ДПС коментираха, че това, което трябва да ангажира отговорността на всички, е третият мандат.

Стефан Янев, председател на "Български възход", заяви, че правителство на малцинството би било неустойчиво. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че е оптимист, че с третия мандат, особено ако отиде в "Демократична България", има голям шанс да се направи правителство. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че очаква президентът да не бави повече процедурата във времето и е категоричен, че са необходими нови избори. 

Христо Иванов от "Демократична България" заяви, че ако президентът реши да им връчи третия мандат, ще направят сериозен и задълбочен опит да излъчат кабинет.

Според преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова избори през втората половина на март или първата седмица на април са много вероятни. По думите ѝ задачата пред президента не е дали ще има избори, а как да се отиде на избори без сериозни поражения върху партийната система.

„Въпросът сега с президента е с или без ГЕРБ“, коментира по БНТ Киселова.

По процедура след връщането на неизпълнен втори мандат за кабинет президентът трябва в 7-дневен срок да избере третата политическа сила, която да получи последния шанс за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още