IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП получи третия мандат за съставяне на правителство

Президентът се е спрял на БСП в търсене на голям шанс за съставяне на редовно работещо правителство с ясен политически фокус

10:16 | 16.01.23 г.
Лидерът на левицата Корнелия Нинова получи и рози от президента за рождения си ден днес. Снимка: БГНЕС
Лидерът на левицата Корнелия Нинова получи и рози от президента за рождения си ден днес. Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". Папката взе председателят на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова.

Държавният глава заяви, че се е спрял на БСП в търсене на голям шанс за съставяне на редовно работещо правителство с ясна политическа отговорност.

По думите на Радев във времена на силно политическо противопоставяне БСП е успяла да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии и е показала, че може да прави компромиси, да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти.

"Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство", допълни Румен Радев, пожелавайки успех на партията.

"Разбираме тежестта на ситуацията и отговорността, която ни се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас, да има редовно правителство“, заяви Корнелия Нинова. Тя добави, че партията е доказала в предишни опити, че може да разговаря разумно и спокойно с другите парламентарни партии с отговорност към националния интерес.

„Ще продължим да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е необходим на страната ни", каза Нинова при президента.

„Мислим, че все още има шанс за съставяне на правителство. Трудно ще бъде, но не е невъзможно. Трябва да опитаме“, каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като взе от президентът папката с третия мандат.

Нинова посочи, че ще направят всичко необходимо за реализиране на третия мандат.

И обяви, че от левицата имат план за действие в няколко стъпки. Тази седмицаще бъде свикан Националният съвет на партията, ще търсят мандат за разговори с всички парламентарно представени партии. Ще поканят на лидерска среща председателите на другите партии, „за да се изясним искаме ли да има правителство, или се играят игрички и се прехвърля горещият картоф с цел да не се понесе отговорност за предсрочни избори", заяви лидерът на БСП.

По думите ѝ от тази среща зависят и следващите стъпки. „Ако постигнем съгласие, което гарантира мнозинство, започваме да работим по задачите на това правителство“, допълни Нинова.

Това е третият и последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Той се връчва от президента на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат, връчени на двете най-големи формации в Народното събрание, не бяха реализирани. 

Първият мандат бе връчен на 5 декември на кандидата, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Те посочиха като кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски. Той проведе срещи с парламентарните групи и на 12 декември представи на президента изпълнен мандат за съставяне на правителство. Съставът и структурата на кабинета, предложен от проф. Габровски, бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември, но не получиха нужната подкрепа.

Така се стигна до връчване на втория проучвателен мандат на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от втората по големина парламентарна група, тази на „Продължаваме промяната“. Президентът връчи втория мандат на 3 януари тази година.  Денков също направи поредица от срещи с различните парламентарни групи и предложи на парламента декларация с приоритети за съставяне на правителство. Документът бе отхвърлен от Народното събрание и Денков върна празна папка на президента на 9 януари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още