IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът ще връчи третия мандат на "БСП за България"

Мандат за БСП означава директно изпращане на избори, коментираха Делян Добрев от ГЕРБ

12:30 | 15.01.23 г.
Президентът Румен Радев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Президентът Румен Радев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Президентът Румен Радев ще връчи на „БСП за България“ третия мандат за посочване на кандидат за министър-председател. Това ще се случи на 16 януари, понеделник, в 10 ч. на „Дондуков“ 2, съобщават от Президентството.

По-рано днес членът на Изпълнителното бюро на левицата коментира пред БНТ, че е логично третият мандат да отиде при БСП, тъй като левицата е партията, която може да защити националните интереси. "В момента се нуждаем от партия, която ще сложи националните интереси на първо място”, каза Гуцанов.

Той обаче посочи, че голяма част от решенията, които се предлагат от политическите партии в този парламент, както и от служебния кабинет, противоречат на вижданията на БСП и на интересите на страната.

„Ние сме тези, които ще защитим националните интереси, и ще направим всичко възможно да направим редовен кабинет“, заяви Гуцанов и посочи, че липсата на постоянен редовен кабинет е една от причините в НС да се внасят закони и решения, които противоречат на интересите на България.

По думите на социалиста партията, която получи третия мандат, трябва да положи огромни усилия, за да осъществи контакти с всички възможни парламентарни групи.

Преди да стане ясно коя от парламентарно представените партии ще получи третия мандат депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира пред bTV, че ако държавният глава го даде на БСП, това означава директно изпращане на избори. „Това е обречен мандат“, каза Добрев и оцени на 25% шансовете за реализирането му, ако попадне при „Български възход“ и на 50%, ако отиде при „Демократична България“.

Добрев коментира, че президентът не трябва да обръща внимание на това, което се случва в последно време в отговор на въпрос за акцията на прокуратурата срещу криптобанката Nexo.

„Има си компетентни органи, ако те намерят някакви престъпления, нека да ги разследват, случаят не би трябвало да има общо с това на кого се връчва мандатът“, добави Добрев. 

"Демократична България" заяви готовност да поеме отговорност за реализиране на третия мандат, каза по-рано днес пред БНР заместник-председателят на парламентарната група Надежда Йорданова. 

"България се намира във важен момент от нейното развитие. Ако няма редовно правителство сега, не бихме могли да въведем еврото в началото на 2024 година, не бихме завършили стъпката към Шенген, не бихме успели да модернизираме българската армия, ще изостанем от Плана за възстановяване. Не трябва да бягаме от отговорност и трябва да направим всичко възможно да се реализира редовно правителство. БСП по-малко вероятно ще отговори на предизвикателствата, докато ДБ е показала решителност и как да действа в сложни ситуации", каза Йорданова. 

Тя заяви, че не може да не направи впечатление синхронизирането на публичното оповестяване на действия на прокуратурата относно случая Nexo с политическия цикъл - периода, в който президентът трябва да реши на кого да предостави третия мандат за съставяне на правителство.

По Конституция третият мандат е последната възможност за създаване на правителство в рамките на 48-то Народно събрание, след като първите два опита за редовен кабинет се провалиха.

При първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, кандидатът за премиер проф. Николай Габровски събра само 115 гласа подкрепа, а 125 депутати гласуваха против. Подкрепа за кандидатурата на Габровски дойде от ГЕРБ, ДПС и "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха.

Вторият мандат отиде при "Продължаваме промяната", която издигна кандидатурата на акад. Николай Денков за премиер. ПП състави декларация с общи приоритети, която събра едва 63 гласа подкрепа в пленарната зала. Седмица по-късно от ПП върнаха неизпълнен втория мандат на президента Радев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 15.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още