IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата и ДАНС разследват криптокомпанията Nexo*

Разследва се организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления и други, съобщиха от прокуратурата

13:02 | 12.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Прокуратурата и МВР влязоха в офиси на основаната от българи криптокомпания Nexo.

По информация от прокуратурата акцията цели неутрализиране на незаконна престъпна дейност. По нея работят служители на Национална следствена служба, ДАНС, жандармерията и Столична дирекция на вътрешните работи.

Основните организатори на дейността са български граждани и основната дейност е от територията на България, съобщи на брифинг говорителката на прокуратурата Сийка Милева.

Компанията е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, голяма част от които представляват пощенски кутии, т.е. кухи фирми, съобщи тя.

Разследва се организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставянето на банкова дейност без необходимия лиценз и компютърни измами.

В коментар, публикуван в официалния профил на компанията в Twitter, Nexo посочват: „За съжаление, със скорошните регулаторни ограничителни мерки срещу криптовалутите някои регулатори наскоро възприеха подхода първо да бият, а после да задават въпроси. В корумпирани държави това граничи с рекет, но и това ще мине“.

От компанията посочват също, че винаги са работили в сътрудничество със съответните власти и регулатори и изразиха надежда, че през идните седмици ще могат да съобщят „вълнуващи новини“.

От прокуратурата заявиха, че през последните пет години през платформата е преминал оборот от над 94 млрд. долара.

Също така се съобщава, че има доказателства, че клиент на платформата, който е трансферирал криптовалута, е обявен за лице, финансирало терористични актове.

За момента операцията е само на територията на България. Милева уточни, че над 300 души работят по акцията, като досега не е правено такова нещо.

Акцията бе потвърдена и от съоснователят на Nexo Антони Тренчев в съобщение за Bloomberg News. „Те разследват във връзка с българско подразделение на групата, което не е насочено към клиенти, а има само функции, свързани с оперативни разходи“, коментира той. „Това е координирана атака, както се вижда от абсурдните обвинения“, допълни той.

По-рано бе съобщено, че акции се провеждат на бул. „Никола Вапцаров“ 16 и ул. „Хенрик Ибсен“. Около 10 ч. съвместните екипи на жандармерията и прокуратурата са пристигнали на двата адреса.

Проверката по случая е започнала преди месеци, съобщи БТА.

Nexo управлява активи за 4 млрд. долара и има над 5 млн. потребители в 200 юридсикции в света, съобщи по-рано Bloomberg. По-рано през декември компанията обяви, че започва постепенно излизане от пазара в САЩ заради неразбирателство с щатските власти във връзка с част от дейността си. Компанията обоснова решението си с „липса на регулаторна яснота“.

През септември регулатори от осем американски щата – Калифорния, Кентъки, Мериленд, Ню Йорк, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт и Вашингтон, заявиха, че Nexo предлага носещи лихва инструменти, които обаче не са регистрирани като ценни книжа.

До момента компанията бе сред относително устойчивите на фона на кризата с криптоборсота FTX на Сам Банкман-Фрийд. В началото на ноември от Nexo съобщиха, че имат „0 долара нетна експозиция“ към FTX и свързаната с нея търговска компания Alameda. Това стана само три дни преди FTX да подаде документи за защита от фалит.

*Информацията е актуализирана към 16:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
Tия преди постоянно търсеха хора, дори когато цената на криптото падна. Тогава се чудих, как пък не ги засегна и тях, явно нещата намирисват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още