IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем американски щата с обвинения срещу Nexo заради носещи лихва продукти

Според тях компанията предлага носещи лихва продукти, които обаче преди това не са регистрирани като ценни книжа и не е предоставена необходимата информация за тях

11:11 | 27.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Осем американски щата обявиха в понеделник, че започват действия срещу криптоплатформата Nexo Group във връзка с нерегистрирани криптопродукти, носещи лихва, съобщава CNBC.

Щатските регулатори в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт обвиняват Nexo, че предлага на клиентите си носещи лихва продукти, които обаче преди това не са регистрирани като ценни книжа и не е предоставена необходимата информация за тях. Без нужните финансови декларации според щатските регулатори инвеститорите не могат да вземат информирани инвестиционни решения.

Ню Йорк обвинява компанията в дело за "незаконни операции и измама на инвеститори", след като миналата година на 18 октомври 2021 г. щатът разпореди на компанията да прекрати предлагането на депозитния си продукт на територията му.

Според местната прокуратура това не е било изпълнено - Nexo е казвала, че изпълнява забраната, но всъщност не го е правила и е продължила да има клиенти от щата, както и да печели от тях. Освен това компанията не се е регистрирала като брокер на ценни книжа и суровини. Затова главният прокурор на щата Летиша Джеймс настоява да бъде наложена санкция, а спечелените пари да бъдат върнати на инвеститорите. Иска се и постоянна забрана на Nexo да се занимава с инвестиционна или консултантска дейност в Ню Йорк.

Обвиненията също така посочват, че Nexo е представила неточно продукти.

В коментар за Investor.bg от Nexo, която е създадена в България, заявиха, че компанията работи с федералните и щатските регулатори на САЩ.

Платформата посочва, че във връзка с насоките на щатската федерална Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) относно лихвени продукти, наречени „The BlockFi Order“, през февруари 2022 г. Nexo доброволно е прекратил включването на нови клиенти от САЩ за своя лихвен продукт, както и е спрял предлагането му за нови баланси на съществуващи клиенти.

Nexo също така „се ангажира да намери ясен път напред за регулираното предоставяне на продукти и услуги в САЩ, в идеалния случай на федерално ниво“. От компанията подчертават още, че тя не се ангажира с необезпечени заеми, няма експозиция към предизвикалите криза на криптопазара токени LUNA/UST, не е била спасявана от трета страна и не е било прибягвано до ограничения на тегленията, като в същото време преговаря за закупуването на други компании.

Цитирана от CNBC, компанията е заявила, че само един неин актив предлага лихва от 36% и този процент не е рекламиран в маркетинговите материали. Nexo посочва също, че някои от най-популярните ѝ активи, включително биткойна, носят доходност в едноцифрения процентен диапазон.

Действията срещу Nexo са факт на фона на скорошната поредица от фалити в сектора, които оставиха редица инвеститори без достъп до средствата си. Celsius, която предлагаше продукти със сходна възвръщаемост, подаде иск за фалит това лято, след като през юни замрази сметките на потребителите си. Компанията Voyager пък подаде иск за фалит по Глава 11 от щатското законодателство през юли. Ситуацията в сектора бе влошена и от срива на криптовалутата Terra USD и кризата с хеджфонда Three Arrows Capital.

Според иска, заведен от властите във Върмонт, „инвеститорите нямат участие в избирането, наблюдението или прегледа на генериращите приходи дейности, които обвиняемите използват, за да изкарат тази лихва“.

От текста става ясно, че към 31 юли 2022 г. над 93 318 потребители, намиращи се в САЩ, са инвестирали над 800 млн. долара по тези акаунти на компанията.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс заведе иск срещу платформата, след като над 10 хил. жители на щата са се оказали засегнати.

„Nexo е погазила закона и инвеститорското доверие, като невярно твърди, че е лицензирана и регистрирана платформа“, посочва Джеймс, цитирана от Ройтерс. Тя посочва също, че ще бъде поискано връщането на всякакви приходи от „незаконната дейност“ на компанията.

В коментар за Investor.bg от Nexo уточняват, че продуктът, чрез който клиенти печелят лихва върху активите си, не се предлага в Ню Йорк, още преди регулатора да поиска спирането му през октомври 2021 г. Все още активни към тази дата акаунти от Ню Йорк с баланси под 1000 долара обаче са станаха повод за първото писмо. След комуникация с регулатора Nexo поетапно затвори профилите на всички нюйоркски клиенти, които изтеглиха наличните си активи, посочват от компанията.

„Nexo, непокътната от бурята, сега остава единственият играч, който да попадне под прожекторите на регулаторното внимание", отбелязват още от компанията.

Съобщението от регулаторите идва часове преди да стане ясно, че Nexo e придобила дял от американската банка с федерален лиценз Summit National Bank. Сделката ще позволи на компанията да предлага на институционалните си клиенти и тези на дребно в САЩ услуги, които включват банкови сметки, обезпечени с активи заеми, картови програми и др., става ясно от прессъобщение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още