IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nexo е наела Citi за консултант по целевите сливания

Компанията не крие желанието си да придобие конкуренти със стабилни бизнес структури

14:46 | 23.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Криптозаемодателят Nexo е наел за финансов консултант голямата американска инвестиционна банка Citi за „проучване на стратегически възможности в сектора“.

През последните седмици криптоиндустрията беше разтърсена от съмнения за проблеми в големи борси и хедж фондове след неотдавнашните проблеми на криптозаемодателя Celsius Network и глобалния спад на цените на цифровите активи, а очевидно Nexo възнамерява да се възползва от това. Компанията обяви преди дни, че проявява интерес към част от активите на платформата Celsius Network Ltd., която временно спря изтеглянията, суаповете и трансферите.

Сега участниците в сектора се стремят да уверят клиентите си в своята ликвидност и експозиция към контрагенти. Самата Nexo обяви преди дни, че има „нулева" експозиция към Three Arrows Capital LLC и в един момент е отказала да предостави заем на изпитващия затруднения хедж фонд. Базираната в Сингапур Three Arrows, голям криптоинвеститор и притежател на цифрови токени, предизвика опасения за проблеми във фирмата след загадъчен туит на съоснователя ѝ Джу Су във вторник. Изпълнителният директор написа в Twitter, че Three Arrows се е ангажирала да "реши този проблем", без да предостави повече подробности. 

Анонсът на Nexo за сътрудничеството ѝ със Citi е може би белег за амбициите ѝ да оглави усилията за консолидация в криптокредитирането. От компанията уверяват, че нейното инвестиционно подразделение – Nexo Ventures – притежава както ликвидността, така и пазарните познания, за да бъде „предводител на успешната консолидация в сектора“.

Турболентнтността в криптопространството от последните дни доближи на практика редица компании до несъстоятелност. При това става все по-ясно, че секторът за криптокредитиране, както и други ниши в блокчейн екосистемата, се нуждаят от ликвидност. Според Nexo при липсата на кредитор от последна инстанция, подобен на Федералния резерв, решението е масовата консолидация на криптоиндустрията чрез сливания и придобивания (M&A) от страна на останалите платежоспособни играчи.

„В Nexo отдавна се застъпваме за внедряването на разумни практики и устойчиви бизнес модели в криптоиндустрията, в резултат на това компанията натрупа сериозен резерв със средства, които да бъдат използвани в подобни сделки за помощ“, коментира Коста Кънчев, съосновател и председател на Управителния съвет на Nexo.

В момента Nexo активно търси компании, които имат стабилни бизнес структури, но са били неблагоприятно засегнати от последните пазарни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още