IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nexo възнамерява да подсили азиатския бизнес, придобивайки Vauld

Изпадналият в затруднения азиатски криптозаемател съкрати 30% от служителите си и замрази тегленията

13:31 | 05.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Криптозаемодателят Nexo е подписал индикативен план с Vauld, който предоставя на съоснованата от българи компания 60-дневен ексклузивен проучвателен период за придобиване на изпитващата затруднения Vauld.

Ако започнатият дю-дилижанс приключи със задоволителни резултати, Nexo планира да придобие до 100% от Vauld и да реорганизира бъдещите си операции и да ускори присъствието си в Азия, поясняват от компанията.

Припомняме, че Nexo нае за финансов консултант голямата американска инвестиционна банка Citi за „проучване на стратегически възможности в сектора“, възнамерявайки да се възползва от предстоящата консолидация в сектора.

Едва в началото на седмицата Vauld, криптозаемодател, подкрепен от Coinbase Inc., заяви, че е замразил тегленията и е наел консултанти, за да проучи възможността за преструктуриране, присъединявайки се към цяла кохорта конкуренти, като Celsius Network и Babel Finance, които прибягват до последни мерки, за да оцелеят на пазара.

Базираната в Сингапур компания е наела Kroll за финансов съветник и Cyril Amarchand Mangaldas и Rajah & Tann Singapore LLP за юридически съветници.

Анонсът на Vauld се случва по-малко от три седмици след като компанията заяви, че обработва тегленията „както обикновено и това ще продължи да бъде така и занапред". Промяната подсказва скоростта, с която спадащите криптоцени подкопават сектора, поставяйки на колене различни фирми - от Celsius до хедж фонда Three Arrows Capital. Малко след този опит за успокояване на клиентите Vauld обяви планове за съкращаване на 30% от служителите си.

Турболентнтността в криптопространството от последните дни доближи на практика редица компании до несъстоятелност. При това става все по-ясно, че секторът за криптокредитиране, както и други ниши в блокчейн екосистемата, се нуждаят от ликвидност. Според Nexo при липсата на кредитор от последна инстанция, подобен на Федералния резерв, решението е масовата консолидация на криптоиндустрията чрез сливания и придобивания (M&A) от страна на останалите платежоспособни играчи, а според компанията настоящите пазарни условия до голяма степен напомнят на банковата паника от 1907 г., характеризираща се с прекомерен ливъридж в системата, множество фирми в затруднение и липса на кредитор от последна инстанция. 

„Съчувстваме на всички засегнати от драстичния спад на пазара. Трудните времена обаче винаги ни учат на важността на устойчивия бизнес модел и разумното управление на риска. Неизбежно е лидерите в индустрията да излязат от настоящата криза на базата на конкурентна сила, дисциплина и безкомпромисна отговорност към клиентите. Nexo приветства диалог с инвеститорите във всички известни платформи за кредитиране на дигитални активи за нов и устойчив път напред чрез стратегическия си принос на корпоративно управление, подобрено генериране на приходи и оптимизирана структура на оперативните разходи“, цитирана е в прессъобщение Татяна Методиева, CFA, ръководител на отдел Корпоративни финанси и инвестиции в Nexo.

Nexо счита, че ще отбележи синергии със съществуващия фокус на Vauld върху Югоизточна Азия, важен и непрекъснато разрастващ се пазар за водещите финансови услуги на компанията. Евентуалният купувач едновременно ще проучи интегрирането на по-широка продуктова гама за ритейл и институционални клиенти, силна ликвидност, правен и регулаторен опит, автоматизация, риск мениджмънт и добри бизнес практики. 

„Работата под шапката на Nexo ни поставя незабавно в силна позиция да продължим изпълнението на нашите задължения към клиентите ни и в същото време да изпълняваме амбициозните планове на двете компании, независимо от пазарните условия“, каза Даршан Батия от Vauld.

Основана през 2018 г. от Батиджа и Санджу Куриан, Vauld предоставя продукти за криптокредитиране и депозити. През юли миналата година тя набра 25 млн. долара в кръг на финансиране от серия А, ръководен от Valar Ventures на Питър Тийл. Coinbase Ventures също участваше във финансирането. Vauld е една от най-големите азиатски компании за криптофинансови услуги и борси със значително присъствие в Индия. Услугите ѝ включват лихвени сметки, заеми, обезпечени с криптовалути, обмен. 

Основаната през 2018 г. Nexo е финтех компания за управление на дигитални активи, опитваща се да предостави пълен набор от финансови услуги. Nexo управлява активи за 6 млрд. долара на над 4 млн. потребители в над 200 юрисдикции. 

В понеделник в блога си Батиджа заяви, че от 12 юни насам, когато пазарните условия са се влошили, клиентите на Vauld са изтеглили над 197,7 млн. долара. През май главният изпълнителен директор заяви пред вестник BusinessLine, че се стреми да увеличи управляваните активи от 1 млрд. долара на 5 млрд. долара.  

Последна актуализация: 21:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още