IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов: Ако третият мандат пропадне, до ноември няма да има редовен кабинет

Динамиката на политическата стихия в момента е толкова силна, че излъчването на такъв кабинет ще е много трудно, посочва съпредседателят на ДБ

22:51 | 13.01.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС
Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Ако пропаднат преговорите за третия мандат за създаване на редовно правителство, до ноември няма да има такъв кабинет, заяви пред БНТ съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

“Ако не се разберем сега, до ноември, до след местните избори, няма да има редовно правителство. Защото с наближаването на местните избори желанието на партиите да правят стъпки една към друга намалява”, предупреди Иванов.

Според него независимо от това колко искрено се заявява подкрепа за реализация с третия мандат, динамиката на политическата стихия в момента е толкова силна, че излъчването на такъв кабинет ще е много трудно. Той обаче увери, че ако президентът връчи третия мандат на “Демократична България”, тя има идея как може да се случат нещата.

Иванов е категоричен, че е изключително важно тъкмо сега да се състави  редовно правителство, защото иначе страната ще изпусне последния си исторически шанс в много отношения. “Ако сега не хванем прозореца за еврозоната и Шенген, за модернизация на армията, на реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост, и то не само като пари, а и като трайна проевропейска промяна - не е ясно кога”, каза лидерът на “Да, България”.

Иванов предупреди и че ако не се реализира третият мандат, трябва да можем да си отговорим на въпроса, как след това ще се управлява страната. Защото, по думите му, конституцията ни прилича на палимпсест - ръкопис, под който прозира друг, оригиналният текст. “Т.е. тодорживковският модел продължава да съществува. Парламентите се превръщат в сезонни събрания, които се събират да ратифицират решенията на Държавния съвет, който реално управлява страната”, каза Иванов.

Той сравни изборните кампании с риалити формати, на които днес се отдава политическата класа. Понеже те са толкова чести вече, все по-трудно става в парламентите с по три месеца живот партиите да намират допирни точки. “Затова е важно това да го спрем сега”, призова съпредседателят на ДБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 година
Ми хората не ви искат, бе...По-добре им е без вас - без парламент, без правителство. Де да можеше и без президент. Ех, размечтах се.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
"...ако президентът връчи третия мандат на Демократична България, тя има идея как може да се случат нещата."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Рубини выразил обеспокоенность в отношении будущего еврозоны: по его словам, экономическая модель Германии, долгое время полагавшаяся на "недорогую российскую энергию", оказалась "сломана". Экономист также беспокоится насчет возможности победы на выборах во Франции в 2027 году правой партии "Национальное объединение", что означало бы "начало конца еврозоны".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още