IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Донев: Заварихме държава на пауза, но променихме живота на българите към по-добро

Служебният премиер отчете "отлично справяне" с организацията на изборите на 2 октомври 2022 г.

10:41 | 19.01.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебният кабинет е заварил държава на пауза, но е подобрил координацията и комуникацията между институциите, а с цялостната си дейност е променил живота на хората към по-добро. С тази констатация служебният премиер Гълъб Донев започна публичния отчет за свършеното от правителството през мандата си.

На открито заседание служебният кабинет дава пълен отчет за свършеното през последните шест месеца.

„Постигнатите резултати се дължат на екипност, партьорство с местната власт и НПО“, обобщи министър-председателят.

Изборите

Гълъб Донев отчете "отлично справяне" с организацията и подготовката на изборите на 2 октомври 2022 г., за което основни заслуги имат МВР, МВнР и Министерство на електронното управление.

„Нашият кабинет се справи отлично с подготовката на изборите на 2 октомври 2022 година и те преминаха спокойно, прозрачно в съответствие със закона, без съществени нарушения. Изборната активност беше много ниска, но това не е отговорност на служебния кабинет“, каза премиерът.

Изборната активност беше много ниска, но това не е отговорност на служебния кабинет.
Гълъб Донев
служебен премиер на България

„Намалихме до минимум манипулирания вот и по този начин обезпечихме честни резултати от изборите. Новото, което направихме, е работната група по киберсигурност, в която участваха представители на ДАНС и Министерството на електронното управление”, продължи Донев.

„Справихме се успешно с основната си задача да обезпечим спокоен изборен процес, изборите протекоха спокойно и ние се справихме отлично, каквато е и оценката на международните наблюдатели“, заяви и вицепремиерът Иван Демерджиев.

Казусът с ГКПП "Капитан Андреево"

Служебният премиер посочи, че мандатът е започнал с километрична опашка на ГКПП "Капитан Андреево". "Върнахме държавата на границата на дела, а не на думи.... намерихме решение на проблема с фитосанитарния контрол на границата", посочи той.

„От момента, в който застъпи служебното правителство, нито един камион не е обработен от никого, освен от държавата. Въпреки че имаше политически спорове - каквито и да са, ние не се включвахме, а просто си свършихме работата. С всички останали неща, които направихме, проблемът е решен“, отчете земеделският министър Явор Гечев.

Енергийната криза

Действията на служебното правителство на практика "реанимираха" енергийния сектор, отчете още служебният премиер. И припомни, че една от най-важните задачи, които президентът е поставил, беше справянето с наследените кризи - енергийната, ръст на инфлацията, засилен мигрантски натиск.

„Докато върху нас се сипеха нападки, реанимирахме сектора на енергетиката", заяви премиерът.

Като успех в енергетиката от служебното правителство посочиха сключените договори за газови доставки, осигуряването на слотове за доставка на втечнен газ и завършването на интерконектора с Гърция. Христо Алексиев припомни, че след откриването на интерконектора с Гърция на 1 октомври 2022 г. България вече може да получава природен газ на по-ниски цени. А в момента общественият доставчик „Булгаргаз“ е в добро финансово състояние.

Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че кабинетът напълно е овладял безпрецедентната криза, заварена в сектора. „Заварихме липса на доставчици и договори“, каза той. И посочи, че относно доставките на газ работата е била паралелно в две основни направления. „Започнахме да купуваме през тръжни процедури, прозрачни и съгласно Закона за енергетиката или чрез процедури на газов хъб „Балкан", връщайки на масата за преговори най-големите международни доставчици и производители на природен втечнен газ, което доведе до стабилност на доставките, както и до значително понижаване на цената“, коментира той.

Министърът изтъкна и работата по изграждане на енергийна инфраструктура. Христов посочи осигуряването на слотовете за разтоварване на втечнения природен газ. Той изтъкна договореното с Гърция двойно увеличение на капацитета на новостроящия се терминал в Александруполис, осигурявайки от следващата година 1 млрд. куб. м капацитет за доставки. Отбеляза и споразумението, чрез което "Булгаргаз" получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания "Боташ".

Росен Христов отбеляза и подписването на двата договора за доставка на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" с компаниите "Уестингхаус" и "Фраматом" и припомни, че така се осигурява дългосрочно неруско ядрено гориво и безопасна експлоатация на централата.

Министърът на земеделието Явор Гечев допълни, че успоредно с газовата криза правителството е заварило и недостиг на дърва за огрев - проблем, който вече не съществува.

Инфлацията и цените на горивата

Служебното правителство отчете като свой успех забавянето на инфлацията и овладяването на цените на горивата. Вицепремиерът Христо Алексиев показа диаграми, сочещи устойчив спад на горивата и подчерта, че цените са се понижили с между 50 ст. и 1 лев и в момента страната ни е с най-ниски цени на горивата в цяла Европа.

Алексиев посочи, че в България е имало привнесена инфлация, но и такава, която се генерира в страната, така че работата е била фокусирана за ограничаване на вътрешната инфлация и то в посока намаление на цените на горивата. Беше подчертано като успех решението "Лукойл България" да прехвърли дейността си в България и да плаща данъци тук.

Вече получихме 90 млн. лева авансово, очакваме тази година да получим още 600 млн. лева. "В крайна сметка ефектът е ниски цени и данъци, които ще използваме за компенсиране на уязвимите групи", посочи вицепремиерът. Той припомни, че Министерството на транспорта подготвя и мерки за компенсиране на картите за градски транспорт за учащи и пенсионери.

Труд и доходи

Министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров отбеляза, че именно този служебен кабинет за първи път е разработил и приел пакет от мерки за подкрепа на уязвимите групи хора, получаващи целеви помощи за отопление. С този пакет от мерки достигнахме до всеки десети гражданин в България, посочи той.

Като постижение Лазаров посочи и увеличението на размера на линията на бедност за тази година - с 22%, което увеличи и подкрепата за хората с увреждания. Това засяга повече от 670 хиляди души. 

Министърът каза, че със законодателни промени социалните помощи са били обвързани с размера на линията на бедност. Така от 1 юли социалните помощи ще бъдат увеличени с почти 65%, подчерта вицепремиерът. И припомни, че е постигнато увеличение с 9,9% на минималната заплата. Това увеличение на годишна база е точно 20 на сто, което изцяло компенсира инфлационните процеси в страната, заяви Лазаров.

900 хиляди пенсионери са с повишени пенсии от октомври миналата година, като средното увеличение е с 15,2%. Изплатени са и коледни добавки на всички пенсионери в размер на 70 лева, което е най-високият размер на коледна добавка.

Мигрантският натиск

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обобщи свършенотопо отношение на мигрантския натиск и охрана на границата. „Успяхме да овладеем и спрем мигрантската вълна“, заяви той и отбеляза, че през изминалата година е имало близо 170 хиляди опита за проникване на мигранти в България, което определи като „безпрецедентен мигрантски натиск“. 

Демерджиев акцентира на взаимодействието с Турция в борбата с нелегалната мигранция, като отбеляза, че България е успяла да привлече Гърция, с която да бъдат мост по темата между ЕК, държавите от ЕС и Турция.

Ремонтирано е преградното съоръжение по южната ни граница, като е възстановена голяма част от интегрираната система за наблюдение. Доставени са и около 2000 облекла за служителите на гранична полиция, като за задоволяване на нуждите им са обявени и обществени поръчки за автомобили и оръжие.

Последна актуализация: 14:23 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iliyan_S
преди 1 година
Да се хвалиш с "разни" постижения изглежда е добре!Но това управление с нищо не е по-добро от предишните!Същото тотално незачитане на Законите и Конституцията на тази страна! И конституционните права на Българските граждани!Понятието Българско робство е просто обидно за всеки Българин!Явно тази страна няма да има прогрес докато се управлава от индивиди със съществена Интелектуална недостатйчност! И продължават да прилагат противоконституционни закони! И действат изцяло извън приетите З ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още