IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Донев: Заварихме държава на пауза, но променихме живота на българите към по-добро

Служебният премиер отчете "отлично справяне" с организацията на изборите на 2 октомври 2022 г.

10:41 | 19.01.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Еврофинансиране

В рамките на мандата на служебния кабинет бяха официално одобрени 10 от десетте европейски програми и по този начин беше осигурен ресурс от 19 млрд. лв. европейско финансиране, каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. По четири от тях някои от процедурите са започнали, а по всички ще има процедури в следващите два месеца. Средствата от европейските програми са реални средства, които ще се влеят в икономиката в идните години, ще дадат тласък на процеси в икономиката и иновациите в малките и средни предприятие, превенция и управление на рисковете от наводнения, свлачища и горски пожари, заяви

Служебният премиер Гълъб Донев отбеляза и успешното получаване на първото плащане от ЕК на стойност близо 2,7 млрд. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Атанас Пеканов не пропусна да отправи критика към 48-ото Народно събрание, че от 14 внесени законопроекта по Плана за възстановяване и устойчивост депутатите са одобрили само два.

Здравеопазване

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев открои като важен успех в работата си намирането на терен за Национална детска болница – казус, датиращ отпреди седем години.

Меджидиев отбеляза подобряването на заплащането на труда на работещите в областта на спешната помощ. По думите му в София са разкрити още три нови спешни центъра и е скъсено времето, за което екипите на спешна помощ пристигат да пациента. Приета е наредбата за Националната здравноинформационна система, разработено е мобилно приложение „е-здраве“, изпълнена е интеграцията на електронното медицинско досие, спешните екипи са свързани с болниците, така че всеки екип да има информация за свободните легла в болниците, повишени са заплатите и на работещите в Регионалните здравни инспекции, открити са над 400 нови места за специализанти, решен е и въпросът с разкриване на повече места за обучение на медицински сестри, работи се и по въпроса за обучението на парамедиците, отчете още министър Меджидиев.

В началото на отчета Гълъб Донев посочи, че това е най-дълго управлявалото временно правителство, което „нямаше и сто часа кредит на доверие, но показа, че е кабинет на действието в екип“. Той отбеляза, че нито едно служебно правителство от 2009 г. досега не е правило отчет за дейността си.

Членството на България в Шенген

Външният министър Николай Милков отчете, че присъединяването на България към Шенгенското пространство остава проблем като надеждите са, че до края на годината страната ни ще стане част от митническия съюз. Имаме постигнато общо разбиране - на национално и на европейско ниво, за стъпките, които трябва да бъдат предприети през тази година, така че присъединяването ни да бъде реалност във втората половина на годината – наесен, заяви той. 

Отчетена беше постигната подкрепа за присъединяването на страната ни към Шенген.  Страни като Германия, Франция, Испания са ангажирани с активно лобиране за „нашата кауза“, а не само с пасивна подкрепа. Министър Милков подчерта още, че България има и подкрепата на Европейската комисия и на Европейския парламент. 

В отчета си региналният министър Иван Шишков потвърди ангажимента на ведомството към изграждането на нова детска болница за лечение на деца, като допълни, че вече е издадена заповед за промени в Подробния устройствен план (ПУП), с което, по думите му, процедурата става необратима.

Пътна инфраструктура

Относно напредъка по строежа на магистралите регионалният министър Иван Шишков посочи, че на АМ "Хемус" са въведени в експлоатация 16 километра, а за лотове 4 и 5 са нужни законови промени във връзка със статута на търпимост на определени инфраструктурни обекти, с които ще може да се "отпуши" строителството. За магистрала "Струма“ министърът напомни за натрупаните проблеми, като сред тях посочи свлачището пред тунел "Железница" и добави, че за укрепването му вече има готов проект. По магистралата е пуснат участък от 3 километра. За магистрала "Европа" министърът каза, че се работи усилено и допълни, че вече има разрешение за реконструкция на ГКПП "Калотина". Магистрала "Европа" беше зарязана с процедурите и сега одобрихме ПУП за последния етап между София и Сливница, каза той. Напредък е постигнат и по магистралата Русе - Велико Търново, за част от трасето има одобрен ПУП.

Шишков се похвали и с издаден Акт 16 за интерконектора с Гърция, зелена светлина за инфраструктурни обекти, над 400 млн. лв. за общински проекти и старт на нова програма за енергийна ефективност.

Отбрана

Министър на отбраната Димитър Стоянов отчете, че е изготвена и внесена в Народното събрание програма за приоритетни инвестиционни разходи за 13 проекта, която трябва да бъде реализирана до 2032 г. Един от тези проекти, който е на етап подписан международен договор, е за придобиване на допълнителни осем самолета F-16. Министърът припомни, че проектът е закъснял повече от три години, но сега са стартирани и проектите по изграждане на инфраструктурата за приемане на тези самолети в авиобаза "Граф Игнатиево".

По отношение на проектите на Военновъздушните сили на България - в напреднала фаза е проектът за придобиване на 3D радари, като е изготвено искане за предоставяне на конкретни оферти. Рестартиран е и проектът за бойна машина на пехотата. Сключени са три договора за доставка на въоръжение за проекта за придобиване на многофункционални патрулни кораби.

Финанси

В отчета за финансовата политика на служебния кабинет Людмила Петкова, заместник-министър на финансите, каза, че са изготвени 16 законопроекта, част от тях за промени в данъчните закони. С тях се въвеждат и облекчения на икономическите оператори, които съхранят по-големи количества нефт и втечнен газ. Други са свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост, с влизането в еврозоната и въвеждането на еврото.

Петкова и Донев се похвалиха и с успеха по емитиране на облигации в размер на 1,5 млрд. Евро, след като вчера бе постигнат много нисък лихвен процент.

„Постигнатият изключително нисък лихвен процент в емисията еврооблигации, пласирани от Министерството на финансите във вторник, е оценка на международните финансови пазари за стабилността, която излъчва правителството“, коментира служебният премиер.

„Обещах, че няма да сме „Б“ отбор в управлението“, каза Донев и благодари на министрите си.

Президентът Румен Радев назначи служебното правителство с премиер Гълъб Донев на 2 август миналата година и постави няколко основни задачи - първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на страната ни в конфликта в Украйна, предотвратяване на рисковете пред националната сигурност, ускоряване работата по модернизация на въоръжените сили и повишаване на тяхната оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iliyan_S
преди 1 година
Да се хвалиш с "разни" постижения изглежда е добре!Но това управление с нищо не е по-добро от предишните!Същото тотално незачитане на Законите и Конституцията на тази страна! И конституционните права на Българските граждани!Понятието Българско робство е просто обидно за всеки Българин!Явно тази страна няма да има прогрес докато се управлава от индивиди със съществена Интелектуална недостатйчност! И продължават да прилагат противоконституционни закони! И действат изцяло извън приетите З ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още