IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможни ли са избори 3 в 1 наесен?

Предсрочните избори на 2 април може и да не са последните парламентарни за 2023 г., прогнозират Димитър Ганев и Първан Симеонов

12:45 | 25.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Предсрочните избори на 2 април може и да не са последните парламентарни за 2023 г., прогнозират политолози. Наесен в България може да има избори 3 в 1. Това мнение изразиха по Нова телевизия политолозите Димитър Ганев от „Тренд” и Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл”.

Според тях ако след предстоящия вот тази пролет отново не бъде съставено редовно правителство, може да има нови избори заедно с месния вот есента. От едната страна, е хартиената коалиция (ГЕРБ, БСП и ДПС), от другата – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, Но въпросът е кой по-малък ще успее да влезе в парламента, обясниха те.

Наесен може да имаме местен и парламентарен вот, заедно с референдум, посочи Симеонов, припомняйки, че „Възраждане“ и „Има такъв народ“ вече събират подписи.

Политолозите смятат, че организацията за предстоящите през есента местни избори ще предопредели стратегията на партиите за вота след два месеца. „Предстоят два месеца, в които ще се отговаря на най-важния въпрос - кой е виновен за това, което ни се случва в момента”, твърди Симеонов.

„Всичко зависи от Бойко Борисов - той може да реши да играем имиджово - да не влиза в коалиция, защото местният вот му е важен. Но може да играе и организационно. Ще видим дали ще избере здравето или красотата“, каза Първан Симеонов. Той отново повтори тезата си, че партиите се правят, че съставят правителство, и гледат да не излязат виновни за случващите се провали.

Според Димитър Ганев местните избори са били спирачка за създаване на кабинет сега. По думите му решението на това политическо уравнение зависи от резултатите на предстоящия парламентарен вот на 2 април. Те ще дадат насока дали ще има правителство още в първия ден след изборите, заяви той.

По думите на Първан Симеонов няма съществена промяна в нагласите на избирателите за изборите на 2 април спрямо тези от предишните проучвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още