IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще видим ли „пълно затъмнение на машинния вот“ на изборите?

Кои промени в Изборния кодекс може да поставят под съмнение изборния резултат, коментират Калин Славов от "Прозрачност без граници" и Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК

10:33 | 25.01.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Има резон в датата 2 април, на която ще се проведат парламентарните избори, както обяви президентът Румен Радев след среща с представители на Централната избирателна комисия. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи изпълнителният директор на асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов.

Според него датата е съобразена с Великден, но ЦИК коментира по-добра за тях дата – 26 април, което, по техните думи, ще им даде възможност да подходят по-спокойно към подготовката на изборите. Става въпрос за ръчно-машинното гласуване и новия тип бюлетина, която ще бъде печатана от машините.

По думите му хартията трябва да бъде с висока степен на защита, но той посочи, че производителите на такива хартии в света са малко и са дългосрочно заети.

"Машините трябва да печатат бюлетини, които да отразяват вота. След като така или иначе СИК ще брои традиционните хартиени бюлетини и отпечатаните от машините, работата на машините малко се обезсмисля. Във всяка секция ще има достатъчно хартиени бюлетини, ако свърши хартията в машината или тя се развали. Въпросът е какво става след гласоподаването. ЦИК отказва достъп до недействителните бюлетини", риторично попита Славов.

Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК отчете, че комисията бързо започна подготовката, що се отнася до хартията, и има технологично решение, но смята, че с това се изчерпват положителните новини.

"Законодателят нарочно остави неяснота относно вида на бюлетината, която ще отпечатва машината. Трябва ли да представи пълния списък от партии и кандидати, или трябва да сме с формат като разписките от трите последни избора, на които пише само партията, за която е гласувал избирателят, евентуално и преференциалния избор? Този въпрос е ключов, защото дължината на ролката не е същата", посочи той.

По думите му друг подводен камък е съдбата на информацията, която флашките ще записват.

Манов е на мнение, че се готви „пълно затъмнение на машинния вот“ и предупреди, че бяха направени „доста тънки промени, които тепърва ще гърмят в Изборния кодекс“.

„Генерирането на недействителни бюлетини с хартиения вот е основен метод за контролиране на вота за местна власт и оттам на безкрайните обществени поръчки. Трябва да знаем абсолютно как са гласували хората с машините, колко от тях са избрали машинно гласуване. Дори тази статистика няма да я има, ако ЦИК не вземе решение да публикува данните от флашките. Подозирам, че хартиената коалиция ще блокира тази прозрачност на изборния процес“, коментира той.

Славов призна, че е скептичен ЦИК да даде възможност да се публикуват резултатите от записания в машините вот.

Защо България става първата държава в света, която ще направи принтерно гласуването? Ще публикува ли веднага ЦИК пълното изчисление на мандатите по области?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Е добре значи трябва да има протести и безредици за да има прозрачност! Аман от избори "ала ЦЦ" !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още