IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите на 2 април ще струват 87,7 млн. лева

Иван Демерджиев отново ще координира организационно-техническата подготовка на парламентарния вот

17:25 | 03.02.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебното правителство „Донев 2“ одобри план-сметката за разходите и трансферите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 г. Одобрените средства са в размер на 87,7 млн. лева.

Това е първото решение на втория служебен кабинет с премиер Гълъб Донев, който официално встъпи в длъжност днес.

Дейностите, свързани с изборния процес, които ще се финансират с одобрените средства включват: подготовката и отпечатването на избирателните списъци; закупуването и изработването на необходимите изборни книжа и материали; отпечатването на бюлетините; логистичното осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнагражденията на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждането на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Правителството има готовност да осигури допълнително необходимите средства при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализираните устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на изборния процес, в т. ч. на машинното гласуване и видеонаблюдението/видеозаснемането, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

В условията на неприет държавен бюджет за 2023 г. финансирането на разходите за план-сметката ще се осъществява по реда на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., където е предвидена изрична възможност Министерският съвет да одобрява финансиране за подготовката и произвеждането на избори съгласно Изборния кодекс.

С друго решение от първото си заседание кабинетът възложи на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, за което отговаряше и в предходния кабинет.

Сред задачите на Демерджиев се включват и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. 

Министърът на електронното управление Георги Тодоров ще координира възложените на Министерския съвет дейности по техническото осигуряване на предвиденото в Изборния кодекс видеонаблюдение и видеозаснемане.

Съгласно правителственото решение министърът на регионалното развитие и благоустройството ще координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на външните работи следва да организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната.

Вторият служебен кабинет с премиер Гълъб Донев официално встъпи в длъжност днес. На церемонията в президентството служебният премиер Гълъб Донев увери членовете на Централната избирателна комисия, че може да разчитат на служебния кабинет при организирането на предстоящия вот, особено заради трудностите в процеса, очаквани заради промените в Изборния кодекс.

„Няма да участваме в предизборната кампания, това не е нашата сцена. Но ще бъдем безкомпромисни с лъжите и няма да се включваме в изкопаването на нови разделителни линии”, заяви Донев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още