IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът отмени решението на ЦИК за общо отчитане на машинния и хартиения вот

Преписката ще се изпрати на ЦИК за преразглеждане в отменената част

14:34 | 24.02.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Административен съд София-град отмени като незаконосъобразно решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 20 февруари в частта, с която се утвърждават образците на изборните книжа за предсрочния парламентарен вот на 2 април.

Преписката се изпраща на ЦИК за преразглеждане в отменената част.

На провело се открито заседание съдът уважи жалбите на коалиция "Левицата" и коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" и отмени решение на ЦИК No. 1690-НС София, 20 февруари 2023 г. относно утвърждаване на образци на изборни книжа за провеждането на изборите на Народно събрание на 2 април 2023 г., съобщава се на сайта на съда.

Жалбите срещу решението на ЦИК за общо отчитане на резултатите от хартиения и машинния вот са процесуално допустими, разгледани по същество - са основателни, се посочва в становището на тричленния състав на Административен съд София-град по делото.

Липсва законова разпоредба, която да позволява смесването на двата вида бюлетини и сумарното отчитане на изборния резултат, посочват магистратите. Но отбелязват, че разпечатването на машинен протокол не нарушава изборните правила. Според закона следва отделно борене на бюлетините и отделно отчитане на резултата, се казва в становището.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд с касационна жалба в тридневен срок, който тече от днес.

Представляващата ЦИК Елка Стоянова посочи пред журналисти, че ще запознае ЦИК с резултата от делото и ще бъде взето решение как да се процедира оттук нататък. Съдът е мъдър и справедлив и официалното становище на ЦИК ще бъде дадено от говорителите на комисията, коментира нейният представител, пише БТА. 

По-рано тази сутрин съдът даде ход по същество на делото срещу решението на ЦИК, което предизвика вълна от негативни реакции веднага след приемането си и доведе до оставката на говорителя на ЦИК Цветозар Томов.

„Обръщам се към Централната избирателна комисия с призив да преосмислят решението си, за да няма съмнения“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод решението на комисията резултатите от хартиените бюлетини и от машините да се вписват в една графа в протоколите.

Борисов коментира, че не може да има политически натиск върху ЦИК, защото това ще означава, че комисията не е независим орган. Според Борисов е по-добре гласовете от хартия и от машина да се отбелязват отделно, защото така ще може да се отчете колко избиратели са предпочели да гласуват машинно и колко – с хартиена бюлетина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Лелей, Борисов първо пуска по терлици (бобения газ), а после пита ама кой така гадно се изп**дя... Крадецът вика дръжте крадеца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още