IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Маркет линкс": Паритет между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, БСП се срива

Пет партии влизат в парламента, а 14% от гласоподавателите ще решат в последния момент за кого ще гласуват и може да променят политическата картина

15:10 | 07.03.23 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В началото на предизборната кампания разликата между водещите партии ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ е минимална. Това показва национално проучване за електоралните нагласи на "Маркет линкс" и bTV, финансирано от тях.

Лек превес с 0,5 процентни пункта има коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" (20,9% от решилите да гласуват) пред ГЕРБ-СДС (20,4%). ДПС има подкрепата на 13,3%, "Възраждане" - на 11,8%, а БСП – на 6,6%. Това са петте партии, които със сигурност ще влязат в парламента според проучването.

Под бариерата са "Български възход" с 2,4%, ИТН с 2,3% и "Левицата" с 2,3%.

По данни на БТВ По данни на БТВ

Бъдещото управление

Така според социолозите със сигурност ще има коалиционна форма на управление. От "Маркет линкс" посочват, че 14% от хората биха решили в последния момент преди изборите за кого ще гласуват и те може да променят политическата картина.

„От заявилите, че ще гласуват за ПП-ДБ, процентът на твърдо решилите да гласуват е по-голям, но в ГЕРБ–СДС може да търсим вариант и за електорален резерв, тъй като мобилизацията там не е на толкова високо ниво", посочват от агенцията.

"При "Възраждане" има известно нарастване на политическата подкрепа. Столетницата отбелязва постоянен низходящ тренд“, коментира Добромир Живков от "Маркет линкс".

Той предполага, че разчитането на хартиената бюлетина може да промени резултата на социалистическата партия след някаква частична мобилизация отново в редиците на БСП, но смята, че „като цяло резултатите могат да ни правят по-скоро скептични към подобно развитие“.

Живков допълва, че се върви към процес на електорална консолидация около два големи политически центъра за сметка на по-малките партии. Така вероятно наистина може да се стигне до 5-партиен парламент.

Хартиено или машинно гласуване и регулация на цените

Социолозите са проверили и нагласите по някои актуални теми. „За“ хартиеното гласуване са 20%, „за“ машинното – 56%, а неутрални са 24%.

68% са „за“ контрол върху цените от страна на държавата, „за“ свободен пазар са 19%, а неутрални са 13%.

Според Добромир Живков недоволството е естествена реакция при покачващите се цени. Тя е показателна и за дългата липса на вземане на мерки от страна на институциите, които не оправдават доверието на гражданите. „През тях се създава тази представа, че държавата е тази, която контролира цените“, обясни социологът.

По данни на БТВ По данни на БТВ

Живков напомни, че на предишните избори „много се работеше със страховете и притесненията на избирателите“. Той е на мнение, че тази кампания няма да бъде фокусирана толкова върху страховете от икономическа криза и инфлация, а по-скоро върху "пътя ни към бъдещето и развитието на страната".

Проучването е проведено в периода 18-27 февруари по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета сред 1080 лица над 18 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 година
Интересно след 2 Април Корнелия Нинова как ще обоснове нежеланието си да се раздели с поста (и разбира се дано ПСП събере 3.99%).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
baba_meca
преди 1 година
А защо чужди партии са допуснати до изборите в България?!!? Да си се явяват на изборите в Украйна. Откъде на къде българи ще гласуват за украински партии?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още