IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет предлага възстановяване на намален ДДС и данък свръхпечалба

Хлябът, брашното, бебешките храни и книгите ще останат с намалена ставка на ДДС, съобщи финансовият министър Росица Велкова

15:45 | 15.03.23 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебното правителство ще предложи пакет от мерки за силно свиване на бюджетния дефицит за 2023 г. от над 11 млрд. лв. (6,9% от БВП) до около 5 млрд. лв. (3%) от БВП. Това обяви на извънреден брифинг служебният министър на финансите Росица Велкова, след като проект на доклад за финансовото състояние на държавата изтече в някои медии.

Какви мерки предлага Велкова?

Една от предвижданите мерки е въвеждане на еднократен данък от 33% върху свръхпечалбите на всички фирми в България (с изключение на публичните предприятия) за второто полугодие на 2023 г. Ако мерките не се приемат, има риск България да тегли заем от Международния валутен фонд, стана ясно от думите на министъра.

По думите на Велкова свръхпечалбата ще бъде изчислена според европейски регламент - осредняват се печалбите за 2019, 2020 и 2021 г., увеличават се с 20% и се съпоставят с реализираната печалба за 2022 г., а върху разликата се начислява 33% данък. Плащането се предлага да е от 1 юли чрез авансови вноски всеки месец, а изравняващата вноска да се прави през 2024 г.

Сред мерките за управление на публичните финанси е възстановяване на някои от намалените ДДС ставки. Предвижда се по-ниското ДДС да остане само за хляба, брашното, бебешките храни и книгите.

Ще има увеличение на тол такси и концесионните възнаграждения с оглед на инфлацията, на акциза на е-цигари – т. нар. вейпове, а не за нагреваемия тютюн.

Задължително ще се декларира ДДС при регистрираните рискови стоки. Мерките предвиждат затягане и ограничаване на командировки, представителни разходи и разходи за издръжка.

По думите на финансовия министър изпълнението на тези мерки ще гарантира изпълнението на Швейцарското правило за индексация на пенсиите, изплащането на увеличените заплати, както и обещаните по-високи заплати в бюджетния сектор, но само на институциите, които не са увеличавали заплати през 2022 г. Така се предвижда служителите на двете приходни агенции - НАП и Агенция "Митници", да получат с 15% по-високи заплати при преизпълнение на заложените допълнително 6 млрд. лв. приходи за годината и още 10% когато те бъдат на 100% събрани.

Росица Велкова добави, че се предвижда изплащане на 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба.

Тя е категорична, че докладът за МВФ, в който се предупреждава, че държавата е пред фалит, е „тълкувание на журналистите“, но не отрече, че може да има проблеми с изпълнението на икономическите показатели по пътя на България към еврозоната.

Одобрените досега разходи ще генерират бюджетен дефицит от 6,9%

Велкова обясни, че всички разходни мерки, одобрени от 46, 47 и 48 Народно събрание биха довели до дефицит от 6,9% от прогнозния БВП за 2023 г. С това обясни и мерките, които кабинетът предлага по орязване на разходите.

Очаква се на 3 април Министерството на финансите да представи проектобюджета за обществено обсъждане, а на 26 април да го приеме Министерският съвет, след което да бъде внесен в Народното събрание. По думите ѝ не е разглеждана средносрочна прогноза, не е разгледан проектозакон за бюджет за 2023 година, а само концепция.

Ако депутатите приемат в предлагания от служебният кабинет вид проект на закона, той ще отговаря на критериите за влизане в еврозоната, поясни Велкова. "Ако увеличат дефицита, означава, че бихме влезли в процедура по свръхдефицит. Тогава трябва да има по-висок дълг, което ще създаде проблем с набиране на ликвидност на международните пазари", посочи тя. Велкова напомни, че ако България загуби перспективата за влизането си в еврозоната и се стигне до процедура от страна на ЕК по свръхдефицит, инвеститорите ще поискат по-висока цена, за да държат държавен дълг.

"И тогава може да се прибегне до заеми от МВФ", предупреди Велкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 1 година
Добре де , служебния кабинет имаше възможност да внесе собствен бюджет за 2023 , при положение че не се помръднаха кво реват сега ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
без коментар : "Така се предвижда служителите на двете приходни агенции - НАП и Агенция "Митници", да получат с 15% по-високи заплати при преизпълнение на заложените допълнително 6 млрд. лв. приходи за годината и още 10% когато те бъдат на 100% събрани."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 10
penman
преди 1 година
"Наследството" на "мошенниците от Харвард" е трагично и живеещите в България го усещат по джоба си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: khao я да видиме на латиница дали ще мине -- ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
khao
преди 1 година
щом има лъжлива статия, част от някво активно мероприятие ... дай да е публикуваме два пъти, щото сме собственост на ***, а те са гъсти с мутрата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
Иван Митев
преди 1 година
Сега министерството на финансите подготвя за осъществяване на, с много голям дефект метод за държавни финанси. Грешката е със силно влияние за неустойчива покупателна способност на официалната валута. Местната проява на разпространената в света финансова грешка е водеща причина за сегашната инфлация. Ако министърът на финансите със свои пари плаща щети от лошия метод за държавни финанси, дали ще е с реално съгласие за запазване на финансовата грешка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още