IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Плащанията и пенсиите са гарантирани и без нов бюджет

При орязване на капиталовата програма може да се спестят 5-6 млрд. лв. Не е добра идея да се посяга на данъците или резерва

12:30 | 19.05.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Социалните плащания и пенсиите ще бъдат гарантирани дори и да не бъде приет бюджетът за 2023 година. Около това мнение се обединиха бившият социален министър Христина Христова и икономистът Юлиан Войнов пред Bulgaria ON AIR

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум, че ако следващата седмица няма правителство, няма да има и бюджет. “Приходите в хазната за първото тримесечие досега ще са по-малко с милиард и половина лева. Между 10 и 14 юни ще спрем да плащаме заплатите и пенсиите“, добави той. "Бюджет се работи от мнозинства, които трябва да носят отговорност за него. Без правителство бюджет не се гледа и няма да се гледа“, каза той.

 "Правило е, че каквито и ситуации да има, се изпълнява съществуващото законодателство - в социалната сфера е гарантирана минималната работна заплата, минималният осигурителен доход, плащанията за хората с увреждания", каза Христова.  

Тя е категорична, че изплащането на пенсиите няма да бъде поставено под риск. Също поясни, че бюджетът допуска при намаляване на бюджетния дефицит увеличаването на пенсиите да се отложи от 1 юли за октомври, с което ще се спестят 1 млрд. лева, или изобщо да не се състои, което ще се спести около 1,5 млрд. лева.

Според Христова обаче е много важно депутатите в парламента да направят сериозни дебати по бюджета и да няма "наддавания" с плащания на калпак, което е разхищение на държавни средства.

"Ако не ни стигнат средствата, едното, което може да бъде направено, е увеличаване на данъците, а другото е да харчим от резерва. И двете не са разумни", обясни Христова.  

Според нея обаче, въпреки тревожните хипотези, очертани около бюджета, ще се намери процедура за изход от ситуацията.  

"Когато държавата не може да приеме бюджет в определените срокове, е разписано, че действа бюджетът за предходната година за три месеца, без обаче да се счита времето, през което няма парламент", поясни Войнов.

Той добави, че приходите и разходите ще могат да се изпълняват при неприет бюджет, но няма да може да се изтегли нов дълг.  

"Ако не се стигне до приемане на нов бюджет и не се поеме нов дълг, трябва да има драстично свиване на бюджетния дефицит. Има натрупан фискален резерв, от който може да се харчи, но целта трябва да е приемането на тазгодишния бюджет", допълни икономистът. 

Според Войнов дефицитът би могъл да се намали, но не е добра идея да се посяга на данъците. Това може да стане през свиване на капиталови разходи.  

"Социалните разходи няма да бъдат засегнати. Имайки предвид и предсрочните избори, едва ли ще се ограничават тези плащания. Капиталовите разходи за инвестиции е вероятно да бъдат орязани. Всичките инвестиции, които са планирани, няма да бъдат изпълнени. Ще пострадат някои от проектите на общините и това ще застраши цялата проектна програма на общините и държавата", допълни гостът и отбеляза, че от капиталовата програма могат да бъдат спестени около 5-6 млрд. лв. 

Икономистът каза още, че натрупаната сума във фискалния резерв е около 8-10 млрд. лв., което е буфер, който обаче може да бъде използван само, ако държавата не тегли допълнителен дълг.  

Според Войнов политическите партии съзнават ситуацията. Той се надява на политически разум. „Иначе ще видим сериозно наказание от страна на избирателите на предстоящи предсрочни избори", посочи икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още