IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли кабинет с първия мандат след „катарзиса“ в прокуратурата?

Какви са настроенията в партиите, след като главният прокурор отказа да подаде оставка, коментират проф. Мария Пиргова и Юлий Павлов

16:33 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Политическите страсти се нажежиха до червено, след като главният прокурор отказа да подаде оставка и хвърли редици обвинения към политиците. От БСП директно отрязаха преговорите с ГЕРБ-СДС.

"Шансовете за редовно правителство с първия мандат се изчерпаха. Под влияние на изявлението на главния прокурор, БСП реши да не влиза в такава бъркотия. Не бяха решили, щяха да преговарят по-дълго, но след тази атака срещу Борисов, това правителство с министър-председател Мария Габриел няма шанс", прогнозира пред Bulgaria ON AIR политологът проф. Мария Пиргова.

Очакванията ѝ са третият мандат да бъде връчен на ДПС и с него да се състави правителство.

Според Пиргова ДПС са партията, която може да направи експертно правителство за три месеца, за да се гласува бюджетът. „В тази патова ситуация това е катастрофата, която ни грози – да няма бюджет“, предупреди политологът.

Тя предположи, че ще се стигне до правителство „на пожар“ с мандат на ДПС. „Те са опитните политици, които могат да сглобят нещо. Предполагам, че ще са готови със състав, работят от много време, за да бъдат фактор и да участват в правителство“, коментира проф. Пиргова.

Социологът Юлий Павлов обаче е на мнение, че правителство е възможно по-скоро с втория мандат – на „Продължаваме промяната“- „Демократична България“.

"С първия мандат правителство няма да стане, не вярвам и че Борисов е искал да стане с подкрепата на БСП, остава отворен шансът за втория мандат. Първата и втората политически сили почти нямат различия в своите политически програми, необходимо беше време да се вземе завоят, друго смислено правителство няма. Единствено персоналните проблеми остават. Кирил Петков започна да го схваща", заяви социологът.

Павлов подчерта, че моментната ситуация още повече показва необходимостта от редовно правителство.

"Още от миналото лято социолозите предупреждаваме, че изборите няма да решат проблема. Народът в близките 5-10 и повече години няма шанс да даде властта еднолично на някоя партия. Това трябва да стигне до дебелите глави на политиците. Няма да имаме ситуация една партия да получи поне сто депутата, това трябва да го проумеят", призова Павлов.

Има ли конституционална катастрофа в България? Как ще повлияе катарзисът в прокуратурата на следващите избори? Ще има ли консенсус между партиите за съдебната реформа?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още