IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Гешев скъса публично оставката си*

Ще довърша мандата си, заяви главният прокурор и "насочи" своя заместник Борислав Сарафов да напусне

10:19 | 15.05.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Главният прокурор Иван Гешев скъса публично оставката си по време на официално изявление в прокуратурата. Припомняме, че номинираната от ГЕРБ/СДС за премиер Мария Габриел заяви, че една от основните цели на нейното правителство ще е смяната на главния прокурор като част от съдебната реформа.

Иван Гешев заяви още, че е "насочил" своя заместник Борислав Сарафов да обмисли своята оставка. Главният прокурор беше категоричен, че Сарафов е активно замесен в опита за отстраняването му и обясни още, че е имал поставено условие да подаде оставка днес (15 май) до 10 часа, или ще бъдат представени уличаващи материали. "Имаше лични отклонение, че съм сам на скалата, а там духа вятър. Това, което ще кажа, че не ме е страх", коментира обаче Гешев.

Главният прокурор коментира по повод кой е поискал оставката му, че не е било подписано, но има своите подозрения и ако те бъдат потвърдени - ще ги съобщи. 

"Ще довърша мандата си, независимо от това, което случи. За мен има само едно значение - българските граждани да бъдат сигурни и да бъде изметен целият този боклук", съобщи Гешев в брифинга пред медиите, след който отказа да отговаря на въпроси. Прокуратурата ще продължи да работи по същия начин, спазвайки закона и ценностите, гарантира още той.

"Прокуратурата е единна и ще продължи да бъде единна. Винаги има едно плъхче и няколко мишки. Това е нормално", каза още Иван Гешев. Пред журналисти той посочи още, че дълго се е колебал дали да се оттегли, но в крайна сметка е решил, че "заслужава да остане на поста си заради децата ни".

Опит да бъде спрян ГЕРБ да сформира правителство

Като опит да бъде спрян ГЕРБ/СДС да сформира правителството видя изявленията на Иван Гешев лидерът на партията Бойко Борисов. "Само аз съм му виновен", заяви той и допълни, че главният прокурор не е коментирал нищо по отношение на другите политически сили.

Още повече съм убеден, че планираната съдебна реформа трябва да бъде реализирана. Борисов коментира още, че през последните три години всички политически партии са искали оставката на главния прокурор, а когато ГЕРБ са предложили същото - "излязохме ние лошите".

Борисов е говорил с Гешев след опита за атентат срещу него, за да изрази своята подкрепа и съчувствие, но не е говорил нито с прокурори, нито със съдии по случая.

Сигналите, които главният прокурор неглижирал

Главният прокурор започна своето изявление, че винаги е вярвал в думи като Родина и Отечество и допълни, че винаги е действал така, както е смятал, че е правилно. 

В своето изявление той посочи, че е разследвал множество проблеми в обществото, включително и руската намеса в политиката, а "бивши премиери са подарявали каракачански кученца на Путин". Гешев заяви още, че действително политиката трябва да излезе от прокуратурата и допълни, че се съмнява, че българските политици имат морал. "И за това сме тук като държава", каза главният прокурор в своето изявление.

"Ясно е какъв е политическият боклук в нашия парламент", каза Иван Гешев по повод обвиненията срещу него и коментарите, че няма контрол върху работата му и е всесилен.

Гешев обясни още, че е имало множество сигнали какво ще се случи, но ги е неглижирал. Преди месеци е получил предложение, което му е било представено като идващо от Бойко Борисов, да бъде назначен за посланик в Израел или Турция, както и политическа кариера в ГЕРБ. По отношение на  Украйна главният прокурор посочи, че е заявил, че България ще арестува руския президент Владимир Путин във връзка с издадената заповед от Международния наказателен съд.

"Не знам дали има връзка", каза Иван Гешев и допълни, че истината за опита за атентат срещу него ще излезе наяве, защото той се разследва и от Европол.  Според него този атентат е "покушение срещу демокрацията", а развитието на казуса след това - опит да бъде неглижиран опита за убийството на главния прокурор на България.

Иван Гешев разказа още, че Бойко Борисов е търсил информация за семейството му, което в този момент се намира в "приятелска държава", подпомогнато от "приятелска прокуратура". Според него неговият заместник Борислав Сарафов е дал невярна информация за покушението. 

Борисов обаче заяви по повод тези обвинения, че не е говорил с никого по темата, както и че не е предлагал никакви постове на главния прокурор. "Не съм в позицията да предлагам посланически постове - те се предлагат и подписват от президента Радев", отчете още лидерът на ГЕРБ.

Главният прокурор беше категоричен, че неговият заместник Сарафов е замесен активно в опита за отстраняването му.

Гешев разказа за множество проведени разговори в последните дни с политици, членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокурори. Член на ВСС му е заявил, че не е чел основанията за исканата оставка, но е подписал, за да може главният прокурор да бъде отстранен. "Имаш семейство, нали знаеш", му е казал той.

Апелативен прокурор пък му е съобщил, че зам.-главният прокурор Борислав Сарафов го е накарал да напише становището за атентата срещу Гешев. Всички останали апелативни прокурори също са били заявили, че подкрепят главния прокурор. "Не сме предатели", са казали още те на Иван Гешев.

"Наистина се гордея с прокуратурата и следователите - те доказаха, че сме единствената стабилна институция", заяви още Гешев и допълни, че е получил множество обаждания за подкрепа от своите колеги, повечето от които - от жени.

* Информацията е допълнена с коментара на Бойко Борисов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
danchomentata
преди 11 месеца
По синята жица неможе да се движат ем муниции ем електричество https://prikachi.net/image/8SJFc1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
danchomentata
преди 11 месеца
Илядо лева за мегават ток (не парно) сака Топлофикация София от Ванчо Кевърски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
danchomentata
преди 11 месеца
Прах в очите на изборджиите https://debati.bg/kiril-petkov-s-dneshnata-pr-aktsia-na-prokuraturata-gerb-postavyat-pod-risk-isk-sreshtu-gazprom/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още