IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: Ще поискам свалянето на Иван Гешев като главен прокурор

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС потвърди, че ще търси подкрепата на политическите сили и днес започва срещи с парламентарните групи

09:35 | 11.05.23 г. 7
Снимка: БГНЕС/Марин Каравелов
Снимка: БГНЕС/Марин Каравелов

Първото ми искане ще е правосъдният министър да внесе във Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт. Това съобщи кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел при представянето на приоритетите си за управление пред парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание и преди срещите ѝ с представители на политическите сили.

Тя потвърди, че ще търси подкрепата на политическите сили и днес в 10 часа започва срещи с парламентарните групи.

„Посланието ми е да работим заедно с българска стратегия на трите ААА - амбиция, авторитет, ангажимент", подчерта Габриел. „Амбиция да покажем, че сме способни да съставим правителство с екип, чиито решения не се спускат, а се създават и изпълняват съвместно. Авторитет на България е Европа – да участваме в процесите в ЕС. Ангажимент към българите, да работим така, че хората да имат по-спокойно ежедневие и по-достоен живот. Искаме да водим диалог, който да изпълни със съдържание тези думи, ще си задаваме и неудобни въпроси. Чрез диалог ще се преодолеят различия, за да утвърдят обединяващото. Правителството трябва да е символ на амбиция, авторитет и ангажимент.“

Габриел благодари на парламентарната група на ГЕРБ-СДС за подкрепата и посочи, че се надява да има работещо правителство.

„Имаме нужда от работещо правителство. Трябва да покажем, че сме способни да направим правителство“, заяви тя.

Кандидатът за премиер напомни, че през последните 14 години има резултати, свързани със законодателната и изпълнителната политика на ЕС.

"Днес обаче заставам пред вас с чувство за голяма отговорност, която всички ние носим пред българите. Ключовата дума на срещите ни с партиите ще бъде диалог – по конкретни приоритети в краткосрочен и средносрочен план. За да ги изпълним, имаме нужда от работещо правителство, носещо отговорност", подчерта тя.

Мария Габриел обяви, че иска да изгради визия, наречена “Заедно за екипна България” и очерта десет приоритета за постигането ѝ – приемане на България в еврозоната, план за изход от политическата и икономическата криза, стабилизиране на публичните финанси, приемане на бюджет на страната, правосъдна реформа с разделяне на КПКОНПИ, преодоляване на различни дефицити в държавата, подобряване на сигурността, преодоляване на битовата престъпност и войната по пътищата, модернизиране на армията и модернизация на стратегически сектори в страната, инвестиции за младите хора, иновации и преодоляване на регионалните различия.

"За мен е чест да споделя основните приоритети, които виждаме и които са цели за страната", посочи тя. "На първо място е план за изход от политическата криза и работещо правителство, нормализация на работата на институциите. Второ – стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета. Трето – правосъдна реформа, приемане на основните закони – механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне на комисия с разследващи функции и комисия по отнемане на незаконно придобито имущество.“

Кандидатът за премиер каза още, че „нещата дори не трябва да спират до тук, а да се стигне и до конституционна реформа“.

Габриел потвърди, че приоритет ще бъде и справянето с инфлацията и ръста на цените, както и приемането на България в еврозоната.

Тя обърна внимание на състоянието на земеделския сектор и изрази надежда с бъдещи мерки да се преодолее двугодишното закъснение по усвояване на средства за развитие на селските райони и да се гарантира земеделската сигурност. 

„Има много краткосрочни неща, но дългосрочни са модернизация в сферата на науката, иновациите, цифровият преход, инвестициите в младите хора“, изброи още от приоритетите си Мария Габриел. Тя ще настоява за свързване на образованието с бизнеса, за създаването на инкубатори и иновационни хъбове.

Кандидатът за премиер се надява в България да се приложи директивата за авторски права. За преодоляване на регионалните различия, според нуждите на труда, тя настоява да се вземе предвид демографската криза, като се приложат възможности пред хората с „учене през целия живот“.

Друга цел на Мария Габриел, изброена като приоритет, е реформа в здравеопазването, борбата с рака, превенция и достъп до лечение със съвременните технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 11 месеца
БОЙ ко ГРАБИЕЛ еска първо да овластим марионетката му със стръв на куката - гешевта?Можеше и по-зле. доказано ги ловеше на гола кука!АЙДЕ ДА РАЗТУРАМЕ СЕДЯНКАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Един Българин
преди 11 месеца
Какво повече да кажа...министър-председателка със съпруг французин, не е правила нищо в България от 2009та - цели 14 години, че и преди това почти не се чуваше. ББ наистина е ***-ло-умен и за това явно много го харесват себеподобните му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
SporqZaKef
преди 11 месеца
До: PyramidТва от опит с Канадеца ли го говориш или по принцип ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 месеца
Првмиер-министър, с двойно или чуждо гражданство, НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКА. За кого ще милее такъв/такава? Поредната, отгледана на чужди кости, "йес сър!". Няма.нужда. Да кажем "сбогом!" на Кифлата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 месеца
До: khaoОПРЕДЕЛЕНО. Пускат пълна, ЕЛЕМЕНТАРНА партенка, и ако се хванем-хванем. Поредната говоряща, но безсмислена главЪ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
khao
преди 11 месеца
*** евтината комедия ... не се сещам за по безмозъчен кандидат за мин. пред. Перфектната марионетка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 2
RoyBatty
преди 11 месеца
Дамата съм я виждал на живо - може ра рецитира заучени реплики до пълно изтощение на слушателите - идеална е за целите на Бой ко Бори сов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още