IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поиска предсрочно освобождаване на Гешев

Под искането за освобождаване на Обвинител №1 са се подписали шестима прокурори

18:27 | 12.05.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев е депозирано на 12 май в деловодството на Висшия съдебен съвет от членове на Прокурорската колегия на ВСС. Съобщението е публикувано в официалния сайт на съдебната институция.

В предложението си прокурорската колегия настоява Пленумът на Висшия съдебен съвет да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, а мотивът за предложението е тежко нарушение на служебните задължения от Конституцията на България.

Предлага се също Пленумът на ВСС да предложи на президента на България предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“.

Под искането за освобождаване на Обвинител №1 са се подписали шестима прокурори: Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова. Искането е обвързано с разследването на т.нар. атентат срещу Гешев и с обвинението, че има пряка намеса на главния прокурор.

"Считаме, че действията на главния прокурор по време на първоначалния оглед на местопроизшествието представляват тежко нарушение на неговите служебни задължения", е позицията на експертите от НСлС и Сарафов, които определят намесата на израелски експерт в разследването на мястото на взрива като на „външно лице, което няма никакво процесуално качество“.

Прокурорската колегия на ВСС напомня, че главният прокурор не разполага с правомощия да дава преки устни указания на органите на досъдебното производство, което е в компетентностите на наблюдаващия прокурор и това е пряка намеса в разследването. От там обясняват, че в конкретното досъдебно производство Иван Гешев, независимо от заеманата длъжност „главен прокурор“, има процесуалното качество на пострадал, а при всички случаи е предстоял и разпитът му като свидетел. Прокурорите определят описаната пряка намеса в разследването като особено укорима, защото е осъществена от най-висшия административен ръководител в системата на държавното обвинение.

Investor.bg припомня, че искане за освобождаване на Иван Гешев имаше и през юли миналата година. Тогава Висшият съдебен съвет отхвърли по всички пунктове предложението за предсрочното му освобождаване на от двама министри на правосъдието – проф. Янаки Стоилов и Надежда Йорданова.

Вчера кандидат-премиерът Мария Габриел, номинирана от ГЕРБ-СДС, обяви, че първата ѝ работа, ако заеме поста, е да възложи на "правосъдния си министър" да започне процедура по отстраняването на главния прокурор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 11 месеца
Президентът Румен Радев пък обяви за безсмислен въпроса дали би задържал руския президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още