IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще излязат ли партиите от омагьосания кръг при съставянето на правителство?

Какъв е бил планът на политиците за овладяване на властта и ще се осъществи ли План Б, коментират експерти

11:50 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер – сегашния еврокомисар Мария Габриел, по-късно днес. „Смятам да предложа разговорите да продължат за съставянето на експертно правителство, със срок от една година, въз основа на приоритети“, обяви номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС вчера. Габриел разполага със седем дни, за да представи структура и състав на правителство.

"Шансовете за съставяне на редовно правителство се увеличават. Отвъд видимия проблем Народното събрание да преодолее тежката фрагментация и да излъчи редовно правителство, има проблем в трайното отчуждение от политическите сили. То е породено от масовото усещане, че нямат капацитет да разрешават тежките проблеми на български граждани. Самите политици се превръщат в проблем", посочи в Bulgaria ON AIR социологът Елена Дариева. Според нея формулата за експертен кабинет, предложена от ГЕРБ-СДС, остава единственото работещо решение.

Политическите договорки

По думите ѝ „Има такъв народ“ вече са си направили равносметката в периода, в който партията остана извън парламента и който им „подейства отрезвяващо“. „Ще бъдат много консенсусни на предстоящите преговори“, прогнозира социологът.

Според преподавателя в катедра "Публична администрация" доц. Албена Танева ситуацията е толкова сложна, че има нужда от кредит на доверие. "Буксуваме. И при следващи избори ситуацията ще се възпроизведе. Големият проблем е не просто умората от избори, а разколебаването в нагласите – как мислим за политиката", коментира тя и припомни, че в Конституцията няма "експертно правителство".

Доц. Танева се надява да има редовен кабинет, за да държавата да влезе в режим, предвиден в Конституцията. "Това е обществен договор", допълни политологът.

Дариева потвърди, че се засилва очакването в обществото за развръзката и никой не иска да отиде на нови предсрочни парламентарни избори. "В момента ГЕРБ-СДС се стреми да вземе ореола и позицията за гаранта на евроатлантическата посока. Сякаш избираме между две злини", определи политическата ситуация социологът.

Доц. Танева отбеляза, че най-важното на редовния кабинет е, че подлежи на контрол. "Всяка ситуация, в която има възможност да има обособена политическа власт и попаднала в ситуация без контрол, може да изглежда ефективна, но има как да злоупотребява. Експерти в един кабинет - важна е тяхната легитимност и отговорността, която стои зад тях. Отправянето на подобни послания е положителен знак за решение за конструкцията. Което и да е правителство, ще има трудности да задържи популярността", коментира тя.

Дариева е на мнение, че ако "Продължаваме промяната - Демократична България" влязат в подобен кабинет, са поставени под риск от загуба на идентичност. „На прага на местните избори е важно кой държи централната власт. Не могат да си позволят да влязат и в експертно правителство. От БСП отчаяно не искат да ходят на следващи избори. ДПС имат желание и нужда да влязат в изпълнителната власт. За ИТН участието във властта също е критично важно“, обясни тя.

„План Б“ във формулата на властта

Политологът Ивайло Динев заяви пред БНР, че „цялата ситуация изглежда като една черна комедия“.

"Махалото отиде в посока, която е полезна за ГЕРБ и "Възраждане", изказа мнението си той. Според него в тази ситуация избирателите са „най-прецакани, защото тази черна комедия ние я наблюдаваме“.

„Преходът е завършил, говорим за друго време, в което ГЕРБ е основната сила, не са комунистите. Тук говорим за партия, която много по-дълго време управлява от останалите. Имаше кратък исторически момент, в който можеше да се случи нещо генерално – той беше изпуснат и пропилян“, предупреди политологът и посочи, че „сега ще чакаме ново натрупване“.

Динев сравни ситуацията в момента „сякаш е написана от стара версия на чат бот“. "Проблемът е, че когато не е направено с мисъл, много ясно личи какво се цели. Махалото се върна в последните месеци – ГЕРБ са силата, която задава дневния ред, и го задава по начин, че да изглежда, че тя е партията, която единствено цели да стабилизира държавата, а останалите, ако не искат да работят с нея, значи са безотговорни“, коментира той.

Той определи предложението за премиер в лицето на Мария Габриел като намигване към европейските партньори и към партиите, които се наричат евроатлантически.

"Предложението за сваляне на доверието от главния прокурор сега изведнъж дойде по време на събитията с главно действащо лице Иван Гешев. Таймингът на тези събития изглеждат неслучайни, сценарият там също изглежда не много добре направен", е категоричен политологът.

Той прогнозира, че каквото и да се случи оттук насетне, ГЕРБ ще си запази ролята на партията, която изглежда е победителят и партията, която определя дневния ред в обществото. И добави: „А останалите, ако не се прегърнат с ГЕРБ, ще изглеждат малко безотговорни. А тези, които се прегърнат, тази прегръдка няма да бъде дълго време добре възприета от симпатизантите им", характеризира поведението на партиите Ивайло Динев.

Той предположи, че според него формулата за управление по-вероятно ще бъде „План Б“, което, по думите му, изглежда е бил планът още от началото. "Всеки се опитва да изглежда, че той има индивидуалност в тези преговори, има за какво да настоява, има за какво да се бори, има за какво след това да обясни пред избирателите си. Това пак е игра", посочи политологът.

Преговори и компромиси

Той прогнозира, че ако БСП се съгласят и отидат заедно с ГЕРБ към управление, това означава, че „те са разбрали, че вече няма какво да губят и техните избиратели са се свили до най-верните им фенове, които дори това биха преглътнали“, продължи коментара си Динев.

Според него при тази ситуация периферията ще се насочи към по-радикални партии като "Възраждане". Политологът изказа мнението си, че ПП-ДБ съвсем погрешно са отишли в "коловоза на компромисите и преговорите". По думите му по този начин дори да не влязат в управление с ГЕРБ, само фактът, че имаше разговори, не е добре за тях.

Очаквайте видеото с целия разговор по Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още