IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет подкрепя бюджет с дефицит 3%, но внася в НС проекта си за 6,4%

Правителството прие и бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване

13:23 | 28.04.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Въпреки неодобрението на социалните партньори служебното правителство прие на извънредно заседание Закона на държавния бюджет и за бюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2023 г.

В началото на заседанието премиерът Гълъб Донев заяви, че служебното правителство споделя общото убеждение за бюджетен дефицит до 3%, но обяви, че как да стане това е задача на 49-ия парламент.

„Как да се намали бюджетният дефицит от 6,4% на 3% е задача, на която ще търси решение Народното събрание. Отговорно и разумно е да представим на народните представители бюджет, разработен по действащо законодателство“, заяви Донев.

Според премиера е важно да се знае, че превръщането на бюджетната процедура в хватка за припечелване на време ще е ход, от който ще загубят и гражданите и бизнеса. Донев каза, че оттук насетне действията спрямо финансовия план на държавата за 2023 г. ще говорят за истинските намерения. 

Служебното правителство на премиера Гълъб Донев предлага на Народното събрание Закон за държавния бюджет за 2023 г. с дефицит на касова основа от 6,4% от брутния вътрешен продукт (БВП), което в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лв.

Предложението е минималната работна заплата да остане 780 лева, предвижда се осъвременяване на пенсиите с 12% от средата на годината.

Служебният премиер Гълъб Донев посочи, че оттук нататък, след като правителството прие финансовата рамка, съдбата е в ръцете на народните представители, които „имат правомощията да направят корекции и трябва да намерят начин бюджетът да бъде с около 3% дефицит“.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) вчера не успя да постигне съгласие по нито един от трите разглеждани проекта - за Закон на държавния бюджет и за бюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2023 г.

И синдикатите, и работодателските организации отхвърлиха трите проекта. Работодателите не подкрепиха проекта за Закона за държавния бюджет за 2023 г., като основен мотив за това е заложеният бюджетен дефицит, който според тях отдалечава България от еврозоната. От КТ „Подкрепа“ и от КНСБ изразиха притесненията си от липсата на мерки за намаляване на дефицита и за гарантиране на ръст на доходите на заетите.

Днес изтича срокът, в който служебното правителство трябва да внесе бюджетните закони в Народното събрание. Очаква се това да се случи до края на деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Силен ход на Гълъба, остави партиите си да се въргалят в калта(може и по-силни думи), която забъркаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още