IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще разполага с близо 1 млрд. лв. повече за тази година

Проектът за бюджет на Здравната каса предвижда най-много средства за болниците - близо 3,3 млрд. лв.

18:38 | 20.04.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Малко под един милиард (910 млн. лв.) са допълнителните средства, с които ще разполага Националната здравноосигурителна каса за 2023 г. Днес Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри проекта на Закон за бюджета на институцията за 2023 г., предвиждащ бюджет от 7 млрд. лева през тази година.

Прогнозираните приходи са по-високи заради повишените размери на минималната работна заплата, максималния осигурителен доход и други показатели, заложени в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Проектът за бюджет на Здравната каса предвижда най-много средства за болниците - близо 3,3 млрд. лв. За лекарства, медицински изделия и диетични храни са заделени близо 1,7 млрд. лева, за първична извънболнична медицинска помощ - близо 445 млн. лв., за специализирана извънболнична помощ – 448 млн. лв., за дентална помощ – 265 млн. лв., за медико-диагностични дейности – 175 млн. лева.

„Почти във всички здравноосигурителни плащания сме предложили увеличение спрямо ръстовете на разходите от предходната година и разпределението е направено така, че да покрие нарастващите потребности от здравни грижи“, коментира Ганка Аврамова, директор на дирекция „Бюджет и финансови параметри“ в НЗОК, цитирана от БТА.

Тя посочи, че са запазени и нивата на цените на медицинските и денталните дейности и на тази база са направени разпределенията на средствата за медицинска помощ, за дентална помощ и за лекарства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още