IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се финансира здравната система при ускоряваща се инфлация?

Може ли да се компенсира недостигът в здравните бюджети чрез приходите от акцизи, коментира Аркади Шарков

11:13 | 10.01.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Прогнозите за тази година сочат, че проблемът с неплащането на здравни осигуровки ще се задълбочава, защото сме на прага на рецесия и има вероятност хората да не могат да ги плащат, ако останат без работа. Този коментар в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria направи Аркади Шарков, здравен икономист и съветник на министъра на здравеопазването.

Според него е необходимо да се помисли за бюджетно неутрални начини за спомагане на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. „В някои държави се обмисля компенсиране на здравните бюджети чрез приходите от акцизи”, даде пример Шарков, но смята, че това решение трябва да вземе Министерството на финансите.

Той обясни, че за здравеопазване се заделят между 4,3 и 4,4% от БВП, а частното финансиране от доплащания възлиза на 3,6-3,7%.

Той е на мнение, че достъпът до медицински специалисти в България е много по-добър, отколкото в Западна Европа. „Нужни са между два и три дни, а ако трябва да влезеш в болница, то това се случва в рамките на един ден. Достъпът до общопрактикуващия лекар се осъществява в рамките на два-три часа. В много от западноевропейските страни дори и да си платиш, това не може да стане“, категоричен е експертът.

По отношение на недостига на лекарства в българските аптеки здравният експерт е убеден, че българските фармацевтични компании имат възможност да увеличат производството на тези медикаменти, за които имат лиценз. „Примери за това видяхме по време на пандемията от Covid, когато заводът в Разград произведе за една седмица 120 хиляди опаковки от липсващ лекарствен продукт“, припомни Шарков.

По думите му ако сега се докаже, че има такъв дефицит, няма никакъв проблем при разговори с министерството заводът да увеличи производството. „Същото важи и за другите производители, които са на територията на България – в Дупница, София и Троян. Говорим за възможности, които разполагаме за широкоспектърни антибиотици, както и за доказали се генерични продукти. Гражданите трябва да са спокойни, че ще може да се компенсира нуждата”, заяви експертът.

Откъде ще дойдат пари за здравно осигуряване? Само промяна в Наредбата за специализации ли ще остави младите лекари в България. Откъде ще се намери допълнително финансиране за оздравяване на някои лечебни заведения и осигуряване с добра медицинска инфраструктура? Кои са причините за лекарствения дефицит и кога ще бъде компенсиран? Ще бъдат ли решени здравни проблеми с Националната здравна стратегия 2030? Кога ще подпише Българският лекарски съюз националния рамков договор с НЗОК?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още