IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният авиационен оператор поема оказването на спешна помощ по въздуха

Служебният кабинет очаква първия медицински хеликоптер в близките месеци

14:47 | 06.01.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Правителственият "Авиоотряд 28" ще поеме оказването на спешна медицинска помощ по въздуха. Това потвърди пред медиите в кулоарите на парламента служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Той уточни, че само спешната медицинска помощ ще бъде поета от държавата и подчерта, че ще бъде направено разграничаване между спешната медицинска помощ по въздух и дейностите по търсене и спасяване.

"Спешната медицинска помощ се финансира от държавата, а дейността по търсене и спасяване е нормално да бъде платена“, обясни той.

"При спешна медицинска помощ е безплатно. При търсене и спасяване искам тези две неща да се разграничават, трябва това да бъде заплатено, защото, ... един такъв полет може да бъде 10 000 лева. Ние не може за всеки, който е решил да отиде в планината, с пари на данъкоплатците да пращаме хеликоптер да го търсим и спасяваме", обясни министърът, цитиран от БНР.

В момента е в ход процедурата за подаване на оферти за медицински хеликоптер. „16 януари е срокът за подаване на офертите. Надяваме се да има такива и България да може да осигури в близките месеци хеликоптер, за да започне тази дейност. Процедурата за лизинг е в размер на около 1 милион евро”, каза още Алексиев. 

Във връзка с прехвърлянето на проекта за медицински хеликоптери от дружеството, създадено за целта - „България Хели Мед Сървис“, към Държавния авиационен оператор министърът заяви: „Надграждаме модела на спешна медицинска помощ по въздух. На Министерството на транспорта и съобщенията е поверено да бъде оператор на тази спешна медицинска помощ“.

„Редовното правителство в последните си дни създаде една структура, която не можа да проработи добре - „България Хели Мед Сървис“. Това наложи ние да направим анализ и да преосмислим тази дейност. Анализите показаха, че по-ефективно тази дейност може да се изпълнява, ако бъде поверена на Държавния авиационен оператор“, коментира Алексиев, цитиран от БТА.

По-рано днес директорът на Държавния авиационен оператор Златко Златев заяви по bTV, че най-вероятно България няма да придобие медицински хеликоптер до края на годината. Според него има шанс това да стане, но всичко зависи как ще приключи обявената обществена поръчка, по която се чакат оферти до средата на януари. По думите му ще се стигне до обявяването на нова поръчка и това ще забави процеса. 

„Имаме пилоти за медицинските хеликоптери. Съгласно процедурата, която започна Министерство на здравеопазването, първият хеликоптер би трябвало да дойде в края на 2023 г., но ще е на по-късен етап, защото ще има забавяне. След това периодично по два вертолета трябва да дойдат, за да станат общо шест“, каза Златев.

Директорът на Държавния авиационен оператор поясни, че са предвидени шест бази за медицинските хеликоптери, като те ще бъдат съсредоточени в граждански и военни летища.

Преди два дни служебният здравен министър Асен Меджидиев заяви, че до края на септември тази година България ще има медицински хеликоптер. Тогава той обяви, че обществената поръчка ще бъде поета от Държавния авиационен оператор, което ще излезе много по-евтино на държавата.

Припомняме, че държавата предвижда първият хеликоптер да бъде осигурен на лизинг. За останалите въздушни линейки Меджидиев обяви, че служебното правителство в момента работи по изготвянето на нова обществена поръчка. Тя се очаква да бъде обявена през февруари, а до края на септември България трябва да разполага със хеликоптери за медицински нужди. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още