IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство може да промени условията по търга за въздушни линейки

Към момента няма риск от неспазване на сроковете по проекта за въздушна спешна помощ заради спряната обществена поръчка

18:00 | 29.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването е прекратило обществена поръчка за шест медицински хеликоптера. Това съобщават от ведомството, след като вчера стана ясно, че поръчката е спряна заради явяването само на един участник, предложил по-висока от заложената цена.

Причина за прекратяването на търга е предвиденото в документацията задължително изискване оферираните хеликоптери и оборудване към тях да са на цена равна или по-ниска от заложения от възложителя максимален финансов ресурс, посочват днес от министерството.

Към настоящия момент няма риск от неспазване на сроковете, заложени по проект „Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха“ – част от Националния план за възстановяване и устойчивост, уверяват от ведомството. И допълват, че полагат усилия, за да бъде успешно завършен проектът по въвеждане на спешната медицинска помощ по въздух.

В Министерството на здравеопазването е сформирана работна група, която да разгледа отново параметрите на поръчката и в случай на необходимост да предложи и промени в условията на процедурата.

В работната група се предвижда да вземат участие експерти – представители на всички институции, ангажирани с процеса и процедурата по придобиване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния, в това число представители на Държавния авиационен оператор, Специализирания отряд „Въздушно наблюдение“ към Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР, държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ на МТС.  

Проектът предвижда да бъдат закупени шест медицински хеликоптера, като е предвидена опция за закупуване на два допълнителни.

Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е в размер на над 162 млн. лв. с ДДС.

Очаква се шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30 април 2026 г., като първият от тях ще бъде получен до 1 декември 2023 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още