IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меджидиев: Медицински хеликоптери ще има, но трябва да се спази законът

Проектът за остойностяване труда на медиците е готов, обяви здравният министър

17:43 | 01.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Медицински хеликоптери ще има, но сме длъжни да спазваме закона и законовите процедури. Това коментира относно прекратената обществена поръчка за хеликоптери за оказване на медицинска помощ министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев. Той присъства на тържественото събрание за отбелязване на 131 години от създаването на Военномедицинска академия.

Преди дни Министерството на здравеопазването прекрати обявената обществена поръчка с предмет за купуване на шест медицински хеликоптера. Причина за това беше предвиденото в документацията задължително изискване оферираните хеликоптери и оборудване към тях да са на цена равна или по-ниска от заложения от възложителя максимален финансов ресурс.

„В прекратената процедура цената, която беше предложена, не отговаряше на заложените нормативи“, коментира днес Меджидиев. И допълни, че в кратък срок ще се проведе нова обществена поръчка с промяна в заданието.

Според него има достатъчно време до кроя на следващата година за закупуване на хеликоптери. „Сега е създадена работна група, която ще оптимизира обществената поръчка“, допълни министърът, цитиран от БТА. 

До средата на януари ще приключи обществената поръчка за наемане на хеликоптер, коментира днес по Нова телевизия Георги Гвоздейков, изпълнителен директор на държавно дружество „Хелимед Сървисис“, което отговаря за изграждане на цялостната система за въздушна помощ. По думите му обществената поръчка за медицински хеликоптери е била прекратена, защото се е явил само един участник с оферта, надвишаваща бюджета. "По ЗОП има решение за прекратяване на поръчката. В 10-дневен срок участникът може да обжалва. След това поръчката може да бъде публикувана отново след оптимизация на проблемните аспекти", обясни той. 

Хеликоптерите трябва да бъдат доставени през 2026 г., като първият трябва да пристигне до декември 2023 г., когато приключва ОП "Региони в растеж". 

Във връзка с проекта за модернизиране на спешната помощ, който предвижда ремонт на съществуващи или изграждане на нови спешни центрове, както и купуване на нови линейки, чийто срок изтича следващата година, министър Асен Меджидиев каза, че се актуализират цените по договорите с фирмите изпълнители. 

Проектът за модернизиране на спешната помощ се финансира по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 и срокът му беше удължаван два пъти. Стойността на проекта е близо 160 милиона лева.

Проектът на наредбата за остойностяване на труда на лекарите и на медицинските сестри е готов. На 17 декември проектът ще бъде представен пред съсловните организации, посочи още здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още